Brza pogača - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Brza pogača - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online

Kako – Lako – brza pogača

Nama se u kući često dogodi da nam ponestane hleba, a da to primetimo tek kad smo baš svi već gladni. Dakle, nema se vremena za mešenje hleba i čitav proces čekanja. Znate ono, mesite pola sata, pa se testo odmara 2 sata i raste, pa premesite, pa se opet testo odmara… Često se kod takvih recepata ja zapitam, a kada se domaćica odmara?? Šalu na stranu, ali ako nemate pekač za hleb, onda je proces pravljenja domaćeg hleba zaista dugotrajan, a često i mukotrpan.

Brza pogača - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Brza pogača – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online

E pa, ako ste se i vi našli nekada u situaciji da imate gladna usta oko sebe, a ni mrvu hleba u kući, evo moje preporuke za brzu pogaču. Jer kad nema hleba dobra je i brza pogača, zar ne?

Brza pogača, sastojci:

  • 2 čaše jogurta
  • 4 čaše oštrog brašna
  • 2 praška za pecivo (oko 25gr)
  • na vrh noža sodebikarbone
  • 1/2 kašike soli
  • malo ulja

Brza pogača, priprema:

  • Uključite rernu na 250 stepeni.
  • U dublju posudu istresite 4 šolje brašna. Dodajte prašak za pecivo i so i promešajte rukom. Dodjte prvo jednu šolju jogurta, pa masu mesite da se polako sjedinjuje, dodajte i drugu šolju jogurta i mesite i dalje. Testo treba da bube mekano, ali da se ne lepi.
  • Odaberite posudu za pečenje, pleh, šerpu – šta vam je god zgodno. Za ovu količinu testa je bolje odabrati manju a dublju posudu, moj plehčić je dužine 20 cm, pa dobijem kratki a debeljuškasti hlebčić. Dno posude namažite uljem, rasporedite testo, izbockajte ga viljuškom na više mesta (ili napravite neku ukrasnu šaru) pa i odozgo premažite uljem (ja uvek koristim maslinovo).
  • Sad smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni, ubacite hleb i pecite oko 15-20 minuta, zavisno od jačine vaše rerne. Hleb je pečen kada se uhvati lepa korica odozgo.
  • Izvadite hleb (pogaču), poprskajte ga vodom (u šaku se uzme malo vode i bukvalno prsne po vrelom hlebu – ja iskoristim dve šake vode) i umotajte u čistu krpu da se malo prohladi.

Kod nas nema vremena da se ohladi, jer je iszvrstan i tako vruć. Umotan u krpi može da stoji i dva dana, sigurno. Možda i duže, ali ovo je provereno, jer je to maksimalno koliko smo uspeli da ga ne pojedemo.

Prijatno.

Brza pogača recept je za 6 osoba
Vreme pripreme: 10 minuta
Termička obrada: 15-20 minuta u rerni na 180 stepeni
Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

E sad, ovo je osnovni recept. Ali ja nisam od onih koji mogu više puta da prave identične stvari. Mana ili vrlina, ne bih znala, tako da sam i ovde morala da eksperimentišem. Dakle, mogu se praviti i varijacije na temu – što ja često radim, pa uvek imam dugačiji hleb.

Možete mešati različite vrste brašna, ali nikada više od 3 vrste. Kada mešate, na primer raženo brašno i belo brašno, omer treba da bude 3 šolje raženog i 1 belog. Uvek ostavite tu jednu šolju belog brašna, sa kojim god brašnima da mešata.

Naravno tu su i začini. Sigurno ste imali prilike da probate one pogače i hlebiće iz kategorije cena kilo mesa = kriška hleba. Svaka čast pojedinim autorima pogača i hleba i veštini kojom to prave. No i vi, kao i ja, možete probati da umešate u vaš hleb začine i semenje koje vaši baš bole.

Ovo je nekoliko mojih kombinacija.

Brza pogača, kombinacija jedan

  • aleva praprika, 1 kašičica
  • šafran, na vrh noža
  • đumbir, prstohvat
  • sušeni sitni bosiljak, 1 kašičica
  • mlevenog kima, prstohvat
  • kari, na vrh noža
  • sitnog crnog bibera, na vrh noža
  • mleveni lan, 1 kašičica
  • sirovi susam, 1 kašičica

Brza pogača, kombinacija dva

  • usitnjen orah, šaka
  • usitnjen badem, šaka
  • suvo grožđe, šaka
  • šećer u prahu, kašika
  • vanilin šećer, kesica
  • karanfilić, 4 zrna izdrobljena
  • cimet, kašičica
  • (ovo je izgledalo kao kolač, a najbolje se jelo sa toplim mlekom ili puterom)

Brza pogača, kombinacija tri

  • đumbir, prstohvat
  • kari, na vrh noža
  • sitnog belog bibera, na vrh noža
  • masline, 10 komada – iseckane sitno i prosušene (stavite ih na papirni ubrus da upije sok)
  • celerov list sušeni, prstohvat

Iskreno bilo je još kombinacija, ali se sad svih i ne sećam. Verujem da ćete i vi dati mašti na volju, pa kombinujte i probajte…

Kada se ubacuje zrnevlje, malo se više mrvi kod sečenja, ali ne smeta – ukusom se sve zabašuri.

Dakle ovo je stvarno brza pogača i dovoljna količina za 6 osoba (onako malo ješnijih).

Ukoliko ste smislili neku uspešnu kombinaciju, podelite je sa nama. Volela bih da čujem i vaša iskustva.

Marijana Primc Anastasijević

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!