Brze lepinje iz tiganja – ne brinite, priprema ovih lepinja vam neće oduzeti puno vremena. Testo umesite i „zaboravite“ ga u frižideru.
Meni se to upravo desilo – zaboravila sam da ga umesila. Setila sam se posle dva dana. Što testo duže stoji, elastičnije je, lepinje su mekše i vazdušastije.

Brze lepinje iz tiganja, sastojci:
- 400 g brašna tip 500
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 2 dl vode
- 7 g svežeg kvasca
- 50 ml ulja

Brze lepinje iz tiganja, priprema:
- Sjedinite suve sastojke u činiji.
- Kvasac rastvorite u vodi.
- Razmućeni kvasac dodajte u brašno, sipajte ulje i umesite testo.
- Upakujte ga u kesu i ostavite da „prenoći“ u frižideru.
- Podelite ga na 5 delova (ili više), oblikujte loptice, pokrijte ih i ostavite da se odmaraju oko pola sata.
- Razvucite ih rukama (treba da budu debele oko 1 cm).
- Zagrejte nelepljiv tiganj.
- Lepinje pecite na srednjoj temperaturi (na šporetu sa 3 podeoka, uključite na 2).
- Dovoljno je da ih pečete po nekoliko minuta sa jedne i sa druge strane.

Uz ove lepinje sam služila grilovani sir sa začinima. U pitanju je domaći sir sličan indijskom panir siru. Lepinje sam poprskala mešavinom maslinovog ulja i ulja od semenki bundeve. Posula sam ih morskom solju i mrvljenim origanom. Naravno, vi ih možete služiti uz nešto drugo po izboru.


Kristina Gašpar