Buhtle – Javorka Filipović

Buhtle su se kod mene u Banatu često pravile kao nedeljna poslastica. Poseban majstor je bila moja baka koja je uživala u  slatkim testima.

Uvek ih je mesila dok priprema nedeljni ručak, namirnice su bile domaće, čak je i buter sama pravila, i obično ih je nadevala nekim dobrim džemom. Ne znam kako i kada, verovatno zato što mi deca nismo baš voleli džem u njima, često su na stolu bile buhtle nadevene makom ili orasima.

Iako je imala pravilo da štrudle mogu s makom i orasima, a buhtle samo s džemom – ipak je baka volela da nam ispuni želji i obraduje nas divnim buhtlama nadevenim našim omiljenim makom i orasima. Još uvek pamtim taj divni miris pečenog testa i osećam u ustima mekano sundjerasto slatko testo.

Buhtle - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Buhtle – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Buhtle – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Buhtle su se kod mene u Banatu često pravile kao nedeljna poslastica. Poseban majstor je bila moja baka koja je uživala u slatkim testima.

Testo:

  • 500 g mekog brašna tip 400
  • 1 prstohvat soli
  • 100 ml toplog mleka
  • 100 ml mlake vode
  • 50 g šećera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 komad limun (narendana korica)

i još

  • 50 g butera (50 – 100 gr, za premazivanje buhtli i pleha)
  • džem (za punjenje: orasi, mak ili Nutella)
  • prah šećer (zamirisan vanilom, za posipanje pečenih buhtli)
  1. U posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac, dodati šećer i mešavinu toplog mleka i mlake vode. Sve dobro promešati da se kvasac rastvoriti i ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadodje
  2. U tako pripremljen kvasac dodati polovinu brašna, jaje i žumance, malo soli i narendanu koricu limuna. Testo najpre varjačom ili mikserom polaku mesiti, dodavati ostatak brašna i umestiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Prekriti testo prianjajućom folijom i krpom i ostaviti ga na toplom mestu oko 45 minuta da se udvostruči.
  3. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i veoma nežno ga oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine prsta.
  4. Iseći testo u pravougaonike dimenzija 10 x 10 cm i na svaki staviti po kašičicu nadeva po želji.
  5. Svaki pravougaonik zatvoriti preklapanjem strana i oblikovati ga u lopticu bez puno stiskanja.
  6. Buter otopiti i malo ga prohladiti, a zatim uzeti okrugli pleh dubljih ivica koji dobro namažete buterom.
  7. Svaku buhtlu četkicom premazati otopljenim buterom sa svih strana i slagati u pripremljen pleh. Trudite se da što manje sabijate buhtle i ostavite im dovoljno prostora da lepo rastu i postanu rastresite i penaste.
  8. Buhtle prekriti toplom krpom i ostaviti ih još jednom da rastu. Kada popune pleh, stavite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite ih više od 30 minuta pazeći da dobiju lepu rumenu boju.
  9. Pečene buhtle malo prohladiti, izvaditi ih iz pleha i poslužiti pošećerene prah šećerom zamirisanim vanilom.
Napomena: Neko će poželeti da ih napravi s margarinom, ali nije to taj ukus testa koje bude mekano, mirisno i vazdušasto. Ako pažljivo sledite uputstva, rezultat će biti buhtle koje će svi tražiti da ih često pravite.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.