Buhtle su se kod mene u Banatu često pravile kao nedeljna poslastica. Poseban majstor je bila moja baka koja je uživala u slatkim testima.
Uvek ih je mesila dok priprema nedeljni ručak, namirnice su bile domaće, čak je i buter sama pravila, i obično ih je nadevala nekim dobrim džemom. Ne znam kako i kada, verovatno zato što mi deca nismo baš voleli džem u njima, često su na stolu bile buhtle nadevene makom ili orasima.
Iako je imala pravilo da štrudle mogu s makom i orasima, a buhtle samo s džemom – ipak je baka volela da nam ispuni želji i obraduje nas divnim buhtlama nadevenim našim omiljenim makom i orasima. Još uvek pamtim taj divni miris pečenog testa i osećam u ustima mekano sundjerasto slatko testo.
Buhtle – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Buhtle su se kod mene u Banatu često pravile kao nedeljna poslastica. Poseban majstor je bila moja baka koja je uživala u slatkim testima.
Testo:
- 500 g mekog brašna tip 400
- 1 prstohvat soli
- 100 ml toplog mleka
- 100 ml mlake vode
- 50 g šećera
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 komad limun (narendana korica)
i još
- 50 g butera (50 – 100 gr, za premazivanje buhtli i pleha)
- džem (za punjenje: orasi, mak ili Nutella)
- prah šećer (zamirisan vanilom, za posipanje pečenih buhtli)
- U posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac, dodati šećer i mešavinu toplog mleka i mlake vode. Sve dobro promešati da se kvasac rastvoriti i ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadodje
- U tako pripremljen kvasac dodati polovinu brašna, jaje i žumance, malo soli i narendanu koricu limuna. Testo najpre varjačom ili mikserom polaku mesiti, dodavati ostatak brašna i umestiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Prekriti testo prianjajućom folijom i krpom i ostaviti ga na toplom mestu oko 45 minuta da se udvostruči.
- Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i veoma nežno ga oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine prsta.
- Iseći testo u pravougaonike dimenzija 10 x 10 cm i na svaki staviti po kašičicu nadeva po želji.
- Svaki pravougaonik zatvoriti preklapanjem strana i oblikovati ga u lopticu bez puno stiskanja.
- Buter otopiti i malo ga prohladiti, a zatim uzeti okrugli pleh dubljih ivica koji dobro namažete buterom.
- Svaku buhtlu četkicom premazati otopljenim buterom sa svih strana i slagati u pripremljen pleh. Trudite se da što manje sabijate buhtle i ostavite im dovoljno prostora da lepo rastu i postanu rastresite i penaste.
- Buhtle prekriti toplom krpom i ostaviti ih još jednom da rastu. Kada popune pleh, stavite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite ih više od 30 minuta pazeći da dobiju lepu rumenu boju.
- Pečene buhtle malo prohladiti, izvaditi ih iz pleha i poslužiti pošećerene prah šećerom zamirisanim vanilom.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!