Bundevara, stari tradicionalni recept.
Bundevara, sastojci:
- Univerzalno testo za pitu 1kg brašna,
- 2 dl ulja,
- 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
- so.
Za fil je potrebno:
- 1 kg rendane bundeve,
- 10 kašika šećera,
- 3 vanilin šećera i
- 1 dl ulja.
Bundevara, priprema:
- Bundevu izrendati dodati šećer i sve dobro izmešati.
Testo:
- Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo. Mora dobro da se izradi.
- Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom.
- Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 minuta.
- Odstojale lepinjice se rastrezu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.
- Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.T
- esto se poprska toplim uljem ili masti. Nanosi se fil po celoj površini i savijaju se kore (fil u ovom slučaju je bundeve).
- U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.
- Peći u jako zagrejanoj rerni na 200C.
- Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.
Ja sam bundevaru obilato posula šećerom u prahu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!