Burgeri – recept za pljeskavice

Burgeri – recept za pljeskavice, uz dodatak sjajnih začina. Burgeri, koji vam nikad neće dosaditi.

Burgeri i način njihovog spremanja su predmet beskrajnih priča i legendi. Ne postoji osoba koja sprema domaće burgere, a da ne tvrdi da su njeni „najbolji“, „najukusniji“, „najsočniji“.

Kao i kod mnogih jela, i kod ovog bi trebalo povesti računa o kvalitetu sastojaka, a prvenstveno mesa. Mnogi tvrde da se ze burgere mora odabrati parče junećeg mesa, bez masti, koje se seče između vrata i plećke. Varijacije recepta za domaći burger sadrže i određeni procenat (20 – 30%) ćurećeg ili nekog drugog mesa.

Ako koristite tiganj za spremanje domaćih burgera – onda, koristite, po mogućstvu, tiganj od livenog gvožđa. Zagrejte malo ulja u tiganju na jakoj vatri – sve dok ulje ne počne da pucketa. Stavite burgere u tiganj i pecite oko 3 minuta prvu stranu. Pažljivo okrenite i pecite oko 4 minuta drugu stranu, za srednje pečeno (za dobro pečeno – oko 5 minuta).

Ono što je sigurno – kad jednom isprobate ovaj recept za burgere, više vam ni jedan iz restorana neće biti dovoljno dobar!

Burgeri – recept za pljeskavice – Recepti i Kuvar online

Burgeri – recept za pljeskavice, uz dodatak sjajnih začina. Burgeri, koji vam nikad neće dosaditi.

  • 800 gr juneće meso (bez masti, krupno mleveno)
  • 0,25 kašičice beli luk u prahu
  • 0,25 kašičice crni luk u prahu
  • 0,25 kašičice so
  • 0,25 kašičice suvi biljni začin
  • 1 komad jaje (umućeno)
  • 8 komada slani krekeri (sitno izmrvljenih, ili prezle)
  • 4 komada tost sir (isečen)
  • senf (po ukusu)
  1. U posudi za mešenje, pomešajte meso sa svim ostalim sastojcima. Dobro promešajte dok se masa potpuno ne izdjednači. Formirajte 4 pljeskavice, tako da debljina bude više od 1,5 cm.
  2. Zagrejte gril tiganj na srednju temperaturu.
  3. Pecite svaku stranu otprilike 5 minuta, za srednje pečeni burger – pljeskavicu. Kad je burger – pljeskavica gotova, stavite tost sir odozgo i izvadite iz tiganja.
  4. Uzdužno isečene zemičke stavite unutrašnjom površinom da se zapeku u tiganju, oko 1 – 2 minuta.
  5. U zapečene zemičke, ubacite burger – pljeskavicu, koja se odmarala par minuta, i dodajte priloge: crveni luk sečen na kolutove, paradajz sečen na tanke kolutove, krastavac sečen na kolutove, zelenu salatu sečenu na trake, prema ukusu i želji.

Recept je isproban. U nedostatku krekera, koristili smo prezle. Dodali smo i malo senfa u smesu. Savet: burgeri se okreću samo jednom – prvi put pečete jednu stranu, pa okrenete na drugu – i to je – to… Ne pritiskajte burgere, jer će se raspasti i izgubiti formu.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.