Burgeri – recept za pljeskavice, uz dodatak sjajnih začina. Burgeri, koji vam nikad neće dosaditi.
Burgeri i način njihovog spremanja su predmet beskrajnih priča i legendi. Ne postoji osoba koja sprema domaće burgere, a da ne tvrdi da su njeni „najbolji“, „najukusniji“, „najsočniji“.
Kao i kod mnogih jela, i kod ovog bi trebalo povesti računa o kvalitetu sastojaka, a prvenstveno mesa. Mnogi tvrde da se ze burgere mora odabrati parče junećeg mesa, bez masti, koje se seče između vrata i plećke. Varijacije recepta za domaći burger sadrže i određeni procenat (20 – 30%) ćurećeg ili nekog drugog mesa.
Ako koristite tiganj za spremanje domaćih burgera – onda, koristite, po mogućstvu, tiganj od livenog gvožđa. Zagrejte malo ulja u tiganju na jakoj vatri – sve dok ulje ne počne da pucketa. Stavite burgere u tiganj i pecite oko 3 minuta prvu stranu. Pažljivo okrenite i pecite oko 4 minuta drugu stranu, za srednje pečeno (za dobro pečeno – oko 5 minuta).
Ono što je sigurno – kad jednom isprobate ovaj recept za burgere, više vam ni jedan iz restorana neće biti dovoljno dobar!
Burgeri – recept za pljeskavice – Recepti i Kuvar online
Burgeri – recept za pljeskavice, uz dodatak sjajnih začina. Burgeri, koji vam nikad neće dosaditi.
- 800 gr juneće meso (bez masti, krupno mleveno)
- 0,25 kašičice beli luk u prahu
- 0,25 kašičice crni luk u prahu
- 0,25 kašičice so
- 0,25 kašičice suvi biljni začin
- 1 komad jaje (umućeno)
- 8 komada slani krekeri (sitno izmrvljenih, ili prezle)
- 4 komada tost sir (isečen)
- senf (po ukusu)
- U posudi za mešenje, pomešajte meso sa svim ostalim sastojcima. Dobro promešajte dok se masa potpuno ne izdjednači. Formirajte 4 pljeskavice, tako da debljina bude više od 1,5 cm.
- Zagrejte gril tiganj na srednju temperaturu.
- Pecite svaku stranu otprilike 5 minuta, za srednje pečeni burger – pljeskavicu. Kad je burger – pljeskavica gotova, stavite tost sir odozgo i izvadite iz tiganja.
- Uzdužno isečene zemičke stavite unutrašnjom površinom da se zapeku u tiganju, oko 1 – 2 minuta.
- U zapečene zemičke, ubacite burger – pljeskavicu, koja se odmarala par minuta, i dodajte priloge: crveni luk sečen na kolutove, paradajz sečen na tanke kolutove, krastavac sečen na kolutove, zelenu salatu sečenu na trake, prema ukusu i želji.
Recept je isproban. U nedostatku krekera, koristili smo prezle. Dodali smo i malo senfa u smesu. Savet: burgeri se okreću samo jednom – prvi put pečete jednu stranu, pa okrenete na drugu – i to je – to… Ne pritiskajte burgere, jer će se raspasti i izgubiti formu.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!