Ćiselica ili kiselica je kompot od šljiva, poslastica koja se spremala u pirotskom kraju.
Ćiselica ili kiselica, priprema se na dva načina:
- Prvi način je da se pravi od divlje sorte šljive koju su zvali „trgonj“, a karakteristične po svojoj crvenoj boji.
- Spremala se tako što se šljive skuvaju sa vrlo malo šećera i to se jede odmah, sa hlebom ili bez njega.
- Drugi način je da se kuva od žute šljive „jarilke“ u koju se dodavalo kukuruzno brašno
- Ne postoji precizna mera, šljiva se iscepka, nalije sa malo vode i kuva nekih 10-15mun na umerenoj temperature, dok se ne zgusne.
Izuzetno osvežava na visokim temperaturama.
Snežana Kitanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!