Čizkejk – Kristina Gašpar

Recept za čizkejk

0

Čizkejk (Cheesecake) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno).  Čizkejk možete napraviti bez voća, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.

New York cheesecake se pravi drugačije (peče se) u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas.

Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.

Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29 – 30 cm.

Sastojci za koru:

  • 250 g maslaca/margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 450 g krupnije mlevenog keksa
  • 7-8 kašika soka od pomorandže

Sastojci za fil:

  • 600 g krem sira
  • 300 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 600 ml slatke pavlake
  • 2 šlag fiksa
  • 20 g želatina (i 100 ml vode)

Sastojci za voćni preliv:

  • 700 g malina
  • 1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
  • 1,5 dl vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 20 g želatina (i 100 ml vode)
Čizkejk- Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Čizkejk- Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Čizkejk, priprema:

  • Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu,
  • Dodajte keks i sok i umesite smesu.
  • Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.
  • Za fil prvo želatin prelijte vodom.
  • Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja).
  • Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
  • Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom.
  • Želatin otopite na ringli.
  • U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom.
  • Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte.
  • Za voćni fil želatin prelijte vodom.
  • Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja).
  • U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi.
  • Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer.
  • Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider.
  • Potom ga sipajte preko belog fila.
  • Čizkejk ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći)
  • Obruč odvojite tankim nožem i skinite ga.
  • Čizkejk možete dekorisati po želji.

Napomene:

  • Količinu šećera, prilagodite ukusu.
  • Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu.
  • Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama.
  • Savetujem da koristite masniji krem sir.

Čizkejk ne morate praviti u okruglom kalupu.

 

Čizkejk- Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Čizkejk- Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.