Čokoladni fil za tortu

Zvuči kao bajka, ali ponovnim spremanjem, stalnim isprobavanjem i traženjem savršenog odnosa sastojaka došli smo do dobitne kombinacije i željenog recepta – Čokoladni fil za tortu, koji će vas oduševiti!

Čokoladna torta nije gotova dok ne napravite čokoladni fil za tortu i ukrasite tortu, a pravi i kvalitetan fil, daće torti poseban ukus. Pripremite najukusniju čokoladnu tortu koristeći naš recept za tortu.

Verujemo da mnogi tvrde da je baš njihov recept najbolji, najukusniji, da je njihova čokoladna torta najbolja na svetu, ali ako koristite ovaj čokoladni fil, bićete lako ubeđeni da govorimo istinu.

Koristeći kao osnovu tradicionalni recept za tortu, sa par naših dodataka i improvizacija dobili smo jako dobru kombinaciju tradicije i inovacije koja kao rezultat daje čokoladnu tortu fantastičnog ukusa. Dodatak espresso praha u čokoladni fil, a i u samu tortu, kao i dodavanje ekstrakta vanile čini ovaj fil i tortu specifičnim i jedinstvenim po ukusu.

Nekoliko “trikova” za najbolji čokoladni fil za tortu (ukoliko koristite čokoladu, a ne kakao prah): uvek vodite računa da postoji razlika u kvalitetu čokolada, koje nabavljate i koristite za kolače i torte. Jedan od bitnih faktora je i to – kako nam se izabrana čokolada sviđa. Ali, treba voditi računa i o izgledu i sastojcima: čokolada koju ćete koristiti za izradu fila za tortu mora biti sjajna, glatka, ne sme imati nikakvih vidljivih promena na površini. Ukoliko čokolada ima sivkaste ili svetle promene po površini, to je znak da nije čuvana u skladu sa standardima. Previsoka ili preniska temperatura čuvanja, učiniće da čokolada dobije fizičke promene po svojoj površini.

Izabrana čokolada ne sme mirisati na druge prehrambene artikle, pa ni na šećer. Birajte čokolade koje imaju više od 60 % kakaoa u sastavu i sa što manje šećera.

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Napomena: u tekstu smo pominjali čokoladu kao jedan od sastojaka a u samom receptu za čokoladni fil smo koristili kakao prah. Generalna napomena za zamenu čokolade kakaom i obrnuto:

  • nezaslađene čokolade kakaom i obrunto je sledeća: 30 gr čokolade u receptu, možete zameniti sa 3 kašike kakao praha (24 gr) i 1 kašičicom putera (5 gr)
  • srednje slatke čokolade kakaom i obrnuto je sledeća: 30 gr čokolade u receptu, možete zameniti sa 3 kašike kakao praha (24 gr) i 1,5 kašičicom putera (7,5 gr) i 1 do 1,5 kašike šećera (20 gr).

Naravno, sve varijacije i izmene ovog generalnog uputstva su moguće. Isprobavajte, menjajte i nađite odnos i ukus koji vama najviše odgovara!

Linkovi za dodatnu pomoć u konvertovanju sastojaka: https://www.myrecipes.com/ingredients/chocolate-recipes/about-chocolatehttps://www.myrecipes.com/how-to/cooking-questions/cocoa-powder-instead-chocolate

Naš recept za čokoladnu tortu >>>

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Zvuči kao bajka, ali ponovnim spremanjem, stalnim isprobavanjem i traženjem savršenog odnosa sastojaka došli smo do dobitne kombinacije i željenog recepta – Čokoladni fil za tortu, koji će vas oduševiti!

Čokoladni fil, sastojci:

  • 350 g putera
  • 125 g kakao prah (kvalitetan, nezaslađen)
  • 550 g šećer u prahu
  • 125 ml mleka
  • 2 kašičice ekstrakt vanile
  • 0,5 kašičice esspreso prah

Čokoladni fil, priprema:

  1. Dodajte kakao i buter u posudu za mešanje. Umesite rušnim mikserom dok se smesa ne ujednači.
  2. Dodajte šećer i mleko u miks na sledeći način: dodajte oko 100g šećera i 1 supenu kašiku mleka, pa mutite mikserom oko minut, velikom brzinom. Ponavljajte isti proces dok ne dodate svo mleko i šećer u smesu.
  3. Dodajte espresso i ekstrakt vanile i dobro umutite.
  4. Ukoliko smesa deluje previše suvo, dodajte još malo mleka u koracima od 1 supene kašike pa umutite. Ukoliko smesa deluje previše razvodnjeno i ne zadržava oblik dodajte još malo šećera u prahu, isto kašiku po kašiku, dok ne dobijete željenu gustinu.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.