Cvekla - Recepti i Kuvar online
Cvekla - Image courtesy of [by phasinphoto] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

Cvekla – tradicionalno korišćenje

Cvekla je predstavljalja značajnu pomoć u lečenju još kod starih Rimljana, u slučajevima raznih vidova groznice i opstipacije. Iz srednjeg veka postoje zapisi da se cvekla koristila kao tretman lečenja kod problema sa varenjem.

Cvekla - Recepti i Kuvar online - Zdrav život
Cvekla – Recepti i Kuvar online – Zdrav život

Betalain

Jedna od glavnih prednosti jeste da cvekla sadrži pigment betalain. Betalain je moćan antioksidant, fungicid, i supstanca za detoksikaciju. Postoje istraživanja koja dovode u vezu betalain sa smanjivanjem verovatnoće za dobijanje raka.

Nutritivne vrednosti

U korenu cvekle su velike količine folne kiseline i mangana. Lišće cvekle je bogato vitaminom A (127% RDA) , vitamin C (50% RDA ), vitamin K (500% RDA ), kao i kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, bakrom, sumporom… (Napomena RDA – Recommended Dietary Allowance – referentni dnevni dozvoljeni unos)

Osnovne karakteristike soka od cvekle

Tradicionalno, sok od cvekle se koristi za: probleme sa anemijom, jetrom, kožom, bubrezima, limfnom cirkulacijom, umorom, očima, problemima sa kožom, detoksikacijom… Sok od cvekle može delovati protiv gljivica, jak je antioksidans i ima protivupalno dejstvo.

Važne činjenice

Sok od cvekle može izazvati da vaša stolica i urin dobiju crvene nijanse. Nemojte se iznenaditi ako se to desi!

Koristi soka od cvekle su veoma velike. Možete početi sa malom količinom, i povećavati je do oko 30gr u naredne dve nedelje.

Najbolje je konzumirati sirov sok od cvekle, jer najkorisnije supstance (kao betalain) se gube kada se sok skuva. Pored toga, oksalna kiselina iz korena cvekle može da dobije štetna svojstva kada se kuva, ali je (u umerenim količinama) korisna kada se konzumira sirova.

Za sok koristite i koren i lišće. Zeleni listovi cvekle sadrže minerale i vitamine.

Uticaj na hronične bolesti

Sirova oksalna kiselina u soku cvekle je poznata kao dobar rastvarač neorganskih (loših) depozita kalcijuma u telu. Postoje istraživanja koja postavljaju sumnju da neorganski depoziti kalcijuma jesu glavni uzrok većine hroničnih bolesti. Ovo može biti objašnjenje, zašto sok od cvekle ublažava mnoge slučajeve hroničnih bolesti, kao što su: artritis, bolesti srca, rak, kamen u bubregu, problemi sa očima, proširene vene, arterioskleroza,…

Problemi sa kožom

Redovna konzumacija sirovog soka od cvekle može da bude korisna u prevenciji i lečenju zapaljenja kože, uključujući akne. Sok od cvekle, takođe, pomaže u smanjivanju mrlja na koži i pomaže održanju zdravlja kože i rast kose.

Prevencija raka

Neka istraživanja pokazuju uticaj konzumiranja sirovog soka od cvekle na prevenciju raka. Betacyanin, koga sok od cvekle sadrži, pomaže da se spreči formiranje kanceroznih tumora i detoksikuje ljudski organizam. Ta istraživanja, dovode konzumiranje soka od cvekle, sa uspehom u borbi sa leukemijom, rakom debelog creva, pluća i kože, jetre, slezine i dojke, prostate i raka testisa.

Zdravlje očiju

Sirovi sok od cvekle sadrži dva karotenoida: lutein i zeaxanthin. Istraživanja pokazuju da oni mogu da budu izuzetno korisni za oči – posebno retine. Jedna od prednosti sirovog soka od cvekle je da možete lako da apsorbujete karotenoide zadržavajući njihovu osnovnu funkcionalnost – oni bivaju uništeni, kada se cvekla kuva.

Anemija

Kombinacija sadržaja gvožđa (14% RDA) u kombinaciji sa antioksidansima (127% RDA) u sirovom soku od cvekle, čine dragocen izvor gvožđa za ljudski organizam.

Zdravlje jetre

Betain je jedan od najvažnijih sastojaka sirovog soka od cvekle. Stimuliše funkciju ćelija jetre i štiti jetru i žučne puteve. Vlakna cvekle povećavaju proizvodnju enzima za detoksikaciju u jetri (SOD, catalase, glutathione).

Najbolji načini korišćenja cvekle

Sveža cvekla

Važno je konzumirati svežu cveklu, jer se zadržavaju sva bitna svojstva. Kuvanjem se većina sastojaka uništava.

Sirovi sok od cvekle

Pijte sirovi sok od cvekle. Cvekla ide dobro sa šargarepom, celerom i krastavcem. Pogledajte recept za sok od cvekle mix.

Sok do cvekle miks - Recepti i Kuvar online
Sok do cvekle miks – Recepti i Kuvar online

Salata od sveže cvekle

Oljuštite, izrendajte i jedite kao salatu (dodajte suvo grožđe, rendanu šargarepu i jabuke).

Cvekla iz turšije

Oljuštite, izrendajte i dodajte vodu, jabukovo sirće (nepasterizovano), morsku so, steviju ili agavu. Neka odstoji najmanje 8 sati, ili preko noći, na sobnoj temperaturi.

Napomena: vodite računa da ovaj tekst ne može da zameni preporuke vašeg lekara i specijaliste, kao ni vašu propisanu terapiju. Ovaj tekst ima karakter informacije.

Izvor: http://www.thebestofrawfood.com/

Pročitajte još:

Domaći sirup od cvekle – Suzana Mitić >>>

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije U slobodno vreme, kliknite na link: U SLOBODNO VREME. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Zdrav život, kliknite na link: ZDRAV ŽIVOT. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!