Cvekla u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Cvekla u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Kada moja beba može da počne da jede cveklu?

Cvekla je odličan izbor kada beba počne da prstima jede hranu, jer omogućava dodatnu paletu boja i izbor bebi. Pedijatri preporučuju da se cvekla uvede između 8. i 10. meseca života.

Šta cvekla sadrži?

Cvekla je bogata kalcijumom, potazijumom i vitaminima. A vitamin i kalcijum su bitni za vašu bebu. Cvekla ima veliku nutritivnu vrednost, sa jako malo vlakana. Zamislite da 2 cvekle srednje veličine sadrže samo 2 grama vlakana.

Cvekla sadrži vitamin A i C, niacin, folnu kiselnu i vitamin B6. Od minerala, sadrži potazijum, sodijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

Cvekla u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Cvekla u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Kupovina cvekle?

Cvekla ne spada u hranu koja se mnogo prska i koja je zagađena pesticidima, pa samim tim kupovina organskog je samo vaš izbor, ali nije neophodan. Kada kupujete cveklu za bebu, kada god je moguće, kupite je svežu. Birajte manje glavice, jer kako kažu stručnjaci, prevelike glavice su neukusnije. Birajte one komade koji nisu udareni, nagnječeni ili zasečeni i po mogućstvu da još uvek imaju zelene listove na sebi, jer je to jedna od naznaka da su sveži. Ukoliko želite da ih čuvate u frižideru, cvekla može da se čuva do nedelju dana na hladnom.

Koji je najbolji način za pripremu bebi?

Kada bebi spremate cveklu, najbolji način je da je kuvate na pari. Kada je cvekla kuvana na pari ona će biti gnjecavija, pa samim tim lakša za pravljenje pirea bebi, a prednost je i to što na taj način vitamin A (beta carotene) će biti dostupniji bebinom organizmu. Cveklu morate oljuštiti i baciti lišće.

Hrana koju možete kombinovati sa cveklom?

  • Beli krompir
  • Jabuka
  • Grašak
  • Tikvice i žute tikve
  • Braon pirinač
  • Sočivo
  • Piletina
  • Svinjetina
  • Tofu

O cvekli pročitajte još u tekstovima: Cvekla – Zdrav život, Cvekla jača imunitet.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!