Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra
Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra

Autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, Miodrag Ilić, na predavanju koje je održao na VIII Balkan Cheese festivalu, pokrenuo je pitanje: da li znate šte je sirac?

Šta je sirac?

Tokom predavanja Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda (beli smok) kao deo nematerijalne kulturne baštine, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, Miodrag Ilić, dao je objašnjenje šta je sirac.

U zapadnoj Srbiji ima jedna naročita vrsta sira pod imenom sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jer se jede samo na Petrov dan rano izjutra. Sirac se siri ovako. Čim se donese mleko ispod krave, odmah se tako nevareno podsiri, pa se onda gruda u surutci kraj vatre greje a rukom gnječi dok se sa svim ne užilavi, pa se onda izvadi iz surutke i turi u vrelu vodu, pa se mesi i savija dok se ne načini pogačica. Za tim se ozgo išara ukrsnicama i na suncu dva dana suši, pa je tada gotov. Negde sirac spletu u obliku pereca“ (Starinska srpska jela i pića, Sima Trojanović, 1896.)

sirac

sircu, tj. o sircima, zapisano je i u knjizi Srpska narodna jela i pića, uredio dr. Jovan Erdeljanović, 1908., Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i u Temniću, Stanoje M. Mijatović:

Za Petrov-dan prave se od sira sirci. To se radi ovako. Omuženo (nevareno) mleko podsiri se, kao što smo napred kazali, pa se ostavi da tako prenoći. Ujutro se ocedi surutka, pa se od one grudve uzima parče po parče i između dlanova rašljepka u vidu kolačića (4-5 santimetara u prečniku). U tiganju se sada zagreje surutka (ali ne sme da ključa) i u nju se meće sirac po sirac.  Tu se prevrne nekoliko puta, pa kad se užuti, vadi se i meće na sovru, tepsiju ili lopar i suši na suncu. Kad se dobro osuše, ostavljaju se i na Petrov-dan daju deci, koja ih smatraju za veliku poslasticu. Ponegde se ovi sirci na isti dan uzajamno raznose iz kuće u kuću po susedstvu i rodbini. – Sirci se obično prave na Ivanj-dan (24. juna).”

Nas interesuje da li znate nekoga ko još priprema sirac, sirce na ovaj tradicionalni ili neki drugi način za Petrovdan? Javite nam da ga posetimo!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!