Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Dijeta i preporuke za ishranu za kamen u žuči – Recepti & Kuvar – Zdrav život

0

 Preporuke za ishranu za kamen u žuči

Napomena: vodite računa da ovaj tekst ne može da zameni preporuke vašeg lekara i specijaliste, kao ni vašu propisanu terapiju. Ovaj tekst ima karakter informacije.

 

Problem sa „kamenom u žuči“ se javlja, kada se tečnost u žučnoj kesi, pretvori u kamen. Najčešće, kamen je sastavljen od raznih masnih materijala, koji očvrsnu. Ova pojava nije neuobičajena, i neke statistike pokazuju da jedna od tri žene i jedan od šest muškaraca, u nekom trenutku života, dobiju kamen u žučnoj kesi. Uobičajeno, dve osobe, od tri koje imaju kamen u žučnoj kesi, gotovo da nemaju nikakvih problema. Kamen u žučnoj kesi može izazvati i komplikacije, kao što su: jak bol, žutica, pankreatitis, i razne upale. Hiruški tretman je običajen u slučajevima kamena u žučnoj kesi.

Generalne preporuke za ishranu:

Biti vegeterijanac i piti alkohol samo povremeno, su najbolje preporuke. Pokušajte da smanjite masnoću jela, koje pripremate. Jedite što manje masnu hranu. Bilo bi korisno da imate više manje obimnih obroka. U slučaju da primetite da je neka hrana „okidač“ za bol, pokušajte da nedelju-dve izbegavate tu vrstu hrane, da biste smanjili pojavu simptoma bola.

Dijeta za kamen u žuči - Recepti i Kuvar online
Dijeta za kamen u žuči – Recepti i Kuvar online

Smanjenje masti u ishrani:

Visoko masna ishrana može, ponekad, da izazove bolne simptome. Evo uporedne tabele sa visoko masnom hranom, i zamenama sa malo masnoće:

 Visoko masna hranaNisko masna zamena
 Buter (maslac), salo, mast, ulja, namazi Nisko masni namazi, sprejevi za kuvanje
 Punomasno mleko, pavlaka, punomasni jogurt Obrano ili delimično obrano mleko, polumasna pavlaka, nemasni ili malo masni jogurt
 Punomasni sirevi (stari sirevi, kačkavalj, i sl.) Mladi lagani sirevi (švapski), sirevi sa prirodno malo masnoće (mocarela, rikota) u malim porcijama
 Grickalice, kolači, peciva, keks, čips, orasi Nemasne kokice, kolači od pirinča, voće i povrće, sušeno voće
 Pudinzi, pite, sladoledi Žele bez šećera, sutlijaš od obranog ili poluobranog mleka, kompot, niskomasni jogurt
 Sosovi i prelivi sa majonezom Majonez bez masti, prelivi bez masti, sok od limuna, sosovi od paradaz soka, sosovi od balzamiko sirćeta
 Meso i mesne prerađevine , kao što su kobasice, salame, usoljena govedina, slanina, dimljena šunka, svinjetina , jagnjetina, govedina, mleveno meso, pite sa mesom, konzervirana riba u ulju Piletina, ćuretina, nemasna šunka, nemasna govedina, crveno meso bez masti, bela riba, riba konzervirana u salamuri ili vodi

Napomena: mnoge prerađene namirnice koje imaju nizak sadržaj masti, mogu sadržati velike količine šećera. Proverite etikete. 

Praktični saveti da se smanji unos veće količine masti

Samo usvajanjem nekih zdravih navika možete zaista uticati na količinu masti koju konzumirate. Evo nekoliko saveta, koje možete koristiti tokom kuvanja i pripreme hrane.

 1. Pokušajte da izbegnete prerađene hrane i kuvajte od nule kada je to moguće. To će vam pomoći da imate potpunu kontrolu nad tim, koliko masti ide u vašu ishranu.
 2. Proverite oznake o količini masti u sadržaju proizvoda. Proizvod koji sadrži visoku količinu masti, sadrži 17,5 g ili više masti na 100 g. Pokušajte da izbegnete hranu sa koji ima crvenu boju na etiketi za masti. Potražite namirnice koje sadrže 3 g masti ili manje.
 3. Pravite što više jela sa povrćem. Na primer, špagete Boloniese, možete da napravite sa smanjenom količinom mesa, dodavanjem pasulja i pečurki.
 4. Koristite ulje u spreju kada kuvate, ili obrišite prospite višak ulja iz tiganja.
 5. Izmerite uvek količinu ulja prilikom kuvanja, umesto da ga sipate otprilike. Dobra mera je oko jedna kafena kašičica po osobi.
 6. Pokušajte da koristite masti / ulja u pripremi hrane, samo kada je to apsolutno neophodno.
 7. Ako pripremate meso koje se lepi za tiganj, mala kap vode može da pomogne, umesto da se dodaje više ulja .
 8. Napravite sopstvene prelive, koristeći nemasni jogurt, limun / sok limete i bilje.
 9. Uklonite svu vidljivu masnoću i kožu sa mesa.
 10. Uvek skinite masnoću sa površine kuvanih i dinstanih jela.
 11. Pokušajte da ne pržite hranu. Pecite, kuvajte, grilujte, umesto prženja.

Napomena: vodite računa da ovaj tekst ne može da zameni preporuke vašeg lekara i specijaliste, kao ni vašu propisanu terapiju. Ovaj tekst ima karakter informacije.

Izvor: (www.patient.co.uk)

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije U slobodno vreme, kliknite na link: U SLOBODNO VREME. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Zdrav život, kliknite na link: ZDRAV ŽIVOT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.