Domaći džem od šipka - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Domaći džem od šipka - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Domaći džem od šipka.

Domaći džem od šipka, sastojci:

  • 2 kg šipka
  • 5-7 kg šećera
  • po potrebi voda

Domaći džem od šipka, priprema:

  • Nabrati šipak, oprati u nekoliko voda. Rasporediti šipak da odstoji nekoliko dana da se prosuši (kako kažu naše bake da “ugnji” i omekša).
  • Zatim, šipak prebaciti u lonac, naliti vodu po potrebi i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne omekša. Šipak procediti kroz gusto sito. (Obično moja mama cedi kuvani šipak kroz sito za brašno). Ostaviti smesu da se prohladi.
  • Nakon toga, uzimati po malo guste smese šipka (oko 5-6 kašika), pa staviti na čisto sito i po malo dolivati vodu i isirati šipak iznad velikog lonca ili posude na kojoj se uklapa sito. Obično je potrebno da jedna osoba ispira šipak, a druga pomalo doliva vodu, a zatim sito oprati od dlačica. I nakon svakog pasiranja sito oprati i ponavljati postupak sve dok se ne ispere preostala smesa kuvanog šipka. Dobijenu smesu još jednom ispirati istim postupkom. Moja mama šipak pasira rukom ako još uvek ima sitnih dlačica koje bockaju onda postupak ponavlja i po treći put. Zatim celu smesu procediti kroz sitnu gazu. Dobijenu smesu izmeriti i naliti u šerpu. (Od 2 kg šipka dobije se 5,5 l smese) Preručiti u veću šerpu, staviti na šporet na umerenu temepraturu da se kuva oko 1h, da ispari višak vode. Obavezno mešati.
  • Dodati šećer. (Na 1 l tečnosti 1kg šećera). Možete dodati i manje, zavisi od ukusa. Najbolje je probati i dodati po ukusu. Nakon dodavanja šećera mi koristimo “tatinu metodu”: stavimo metalni obruč (malo manji od veličine šerpe), preko obruča se stavi šerpa i tako kuvamo džem što se ispostavilo da je efikasno. Šerpa nije u direktnom kontaktu sa plotnom, a podjedanko se kuva i ne može da zagori. Izmešati i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi oko 1h, uz mešanje. Izvaditi malo dzema na tacnu i mešati da se ohladi. Zatim proveriti gustinu tako što kašiku provučete kroz džem, pa ako ostaje putanja, onda je gotov. Ako se džem spaja i ne ostavlja putanju onda nastaviti sa kuvanjem. Ako nastavite sa kuvanjem onda češće proveravati gustinu džema.
  • Oprane i čiste tegle staviti u rernu od šporeta da se zagreju. Vruć džem sipati u vruće tegle i vratiti u toplu rernu da se uhvati korica na džemu i ostaviti tako tegle da se ohlade. Sutradan džem zatvoriti odgovarajućim poklopcima. Po izboru, možete na teglama staviti providnu samolepljivu foliju, pa zatvoriti poklopcima. Džem čuvati u ostavi sa ostalom zimnicom.

Najlepši,najukusniji i najzdraviji džem. Zapravo neuporedivo je ukusniji pripremljen na ovaj stari tradicionalni način. Uporedjivale smo ukus ovog džema i džema koji smo kuvale od već pripremljene kaše koja se kupuje. U varijanti domaće pripremljene kaše džem ima drugačiju boju i teksturu, ukus je fantastičan, oseća se mnogo jači miris šipka.
Vredno je truda!

Broj osoba: 5-6
Vreme pripreme: kada je mala količina šipka, onda je i potrebno manje vremena za pripremu. Ako je veća količina, onda je potrebno dva dana. Prvi dan se šipak kuva, pasira i ispira. Narednog dana se kuva džem.

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!