Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Domaći hleb iz Toskane – Recepti i Kuvar online

0

Domaći hleb iz Toskane – Ovaj recept je karakterističan po tome, što se za pripremu ne koristi so.

Legende kažu da to potiče iz 12. veka, kada je Republika Piza stavila Firencu pod blokadu na trgovinu solju. Stanovnicima Firence, nije preostalo ništa drugo nego da recept za hleb pripremaju bez soli. Druga legenda kaže da je, u to doba, so, jednostavno, bila preskupa za stanovnike Firence. U svakom slučaju, recept za domaći hleb iz Toskane (Firence) se priprema bez soli. Druga bitna karakteristika je, da se domaći hleb iz Toskane, peče u peći na drva. Okruglu verziju, u Italiji nazivaju Bozza, kad je izdužen onda je Ciabatta, a kad je jako dug, onda je Filone.

Domaći hleb iz Toskane - Recepti & Kuvar
Domaći hleb iz Toskane – Recepti i Kuvar online
Domaći hleb iz Toskane - Recepti & Kuvar
Štampanje

Domaći hleb iz Toskane – Recepti i Kuvar online

Domaći hleb iz Toskane - Ovaj recept je karakterističan po tome, što se za pripremu ne koristi so.
Obrok Doručak, Ručak, Užina, Večera
Kuhinja Italijanska
Vreme pripreme 2 hours 20 minutes
Termicka obrada 40 minutes
Ukupno vreme 3 hours
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 25 gr svež kvasac
  • 1 prstohvat šećer
  • 300 ml voda
  • 500 gr brašno
  • 1 kašika maslinovo ulje extra virgin

Uputstvo za pripremu

  1. Brašno staviti u veću posudu za mešenje. Dodajte šećer i maslinovo ulje i laganim mešanjem dodavati vodu. Mesiti oko 10 minuta. Po potrebi, dodavati vode i brašna, da bi se dobila glatka, elastična i kompaktna masa. Voda mora biti mlaka. Posudu pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji oko 1,5 sat, dok se zapremina mase ne udvostruči.
  2. Pospite brašnom radni deo. Uzmite testo i formirajte okrugli oblik hleba. Na papir za pečenje pospite brašno i stavite na njega formiranu masu testa za hleb. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite 40 minuta, da naraste.
  3. Zagrejte rernu na maksimalnu temperaturu (200 - 220 C). Kad se završi proces narastanje, stavite hleb da se peče oko 40 minuta, dok ne dobije tamno zlatnu koru.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od testa, kliknite na link: JELA OD TESTA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.