Domaći hleb sa maslinovim uljem.
Domaći hleb sa maslinovim uljem, sastojci:
- 800 grama brašna
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 nepuna kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 4 dl vode
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
Domaći hleb sa maslinovim uljem, priprema:
- Prosejati brašno pa umešati suvi kvasac i so, kašikom dobro promešati
napraviti udubljenje pa dodati 4 kašike maslinovog ulja. - Vodu malo ugrejati pa dodati šećer i sirće, tom mešavinom zamesiti glatko testo.
- Testo prekriti folijom i ostaviti na toplom bar pola sata da naraste.
- Zatim ga premesiti i razviti koru u obliku pravougaonika.
- Preko kore sipati dve kašike maslinovog ulja i premazati koru.
- Koru uviti u obliku vekne i staviti je u kalup za štrudle koji ste prekrili pek papirom. Premažite je uljem i presecite je malo odozgo nožem.
- Ostavite prekrivenu veknu na toplom još pola sata da nadođe.
- Kada testo napuni kalup stavite ga da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni.
- Pecite 30 do 35 minuta dok dobije lepu rumenu koricu.
- Pečen hleb malo četkom premažite vodom, uvijte u platnenu salvetu i ostavite da se malo prohladi.
- Služite topao ili hladan hleb.
- Ako vam hleb ostane za sutradan, mekan je i svež, ne troši se i veoma je ukusan.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!