Domaći hleb.
Domaći hleb, sastojci:
Za testo:
- 250 ml vode,
- 1 ravna kašičica šećera,
- 20 g svežeg kvasca,
- 1 puna kašičica soli,
- 1 kašika domaće svinjske masti,
- 500 g brašna.
Za premazivanje pre pečenja:
- po potrebi voda.
Domaći hleb, priprema:
- U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.
- U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
- Dodati nadošli kvasac i, tokom mešenja ,dodati domaću svinjsku mast i zamesiti mekše testo.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i formirati oblik vekne.
- Staviti u pravougaoni kalup obložen pek-papirom.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
- Testo zarezati oštrim nožem po površini na 4 mesta, premazati vodom i staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
- Gotov hleb izvaditi iz rerne, izručiti iz kalupa i uviti u veću, čistu kuhinjsku krpu.
- Ostaviti da se prohladi.
Savet: ukoliko je potrebno, tokom pečenja, smanjiti temperaturu kako hleb ne bi goreo. Pekla sam 15 minuta na 200 stepeni, zatim sam prekrila alu-folijom i hleb sam pekla još 15 minuta na 200 stepeni. Mekan i veoma ukusan hleb. Probajte, prijatno!
Vreme pripreme: 90 minuta
Broj porcija: 4
Težina pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!