Domaći hleb – Vesna Pavlović

Domaći hleb.

Domaći hleb, sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode,
  • 1 ravna kašičica šećera,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 puna kašičica soli,
  • 1 kašika domaće svinjske masti,
  • 500 g brašna.

Za premazivanje pre pečenja:

  • po potrebi voda.

Domaći hleb, priprema:

  • U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.
  • U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
  • Dodati nadošli kvasac i, tokom mešenja ,dodati domaću svinjsku mast i zamesiti mekše testo.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
  • Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i formirati oblik vekne.
  • Staviti u pravougaoni kalup obložen pek-papirom.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
  • Testo zarezati oštrim nožem po površini na 4 mesta, premazati vodom i staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
  • Gotov hleb izvaditi iz rerne, izručiti iz kalupa i uviti u veću, čistu kuhinjsku krpu.
  • Ostaviti da se prohladi.

Savet: ukoliko je potrebno, tokom pečenja, smanjiti temperaturu kako hleb ne bi goreo. Pekla sam 15 minuta na 200 stepeni, zatim sam prekrila alu-folijom i hleb sam pekla još 15 minuta na 200 stepeni. Mekan i veoma ukusan hleb. Probajte, prijatno!

Vreme pripreme: 90 minuta
Broj porcija: 4
Težina pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.