Domaći hrskavi hleb bez mešenja

0
241
Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Domaći hrskavi hleb bez mešenja

Domaći hrskavi hleb bez mešenja može spremiti svako. Koncepcijski je malo drugačiji od onoga što je uobičajen način pripreme domaćeg hleba.

Napomena: koristi se malo kvasca, a period fermentacije je dosta duži. Za pečenje se koristi zatvorena (poklopljena) posuda (najbolje tučani, tj. lonac od livenog gvožđa, od 3-5 l). Posuda za pečenje se mora prvo zagrejati, to je važno.

Domaći hrskavi hleb, sastojci:

  • 400 gr brašna tip 400
  • pola kašičice suvog kvasca
  • jedna kašičica soli
  • 350 ml vruće vode
Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Domaći hrskavi hleb bez mešenja

PROČITAJ: Gastronomski razgovori, Marina Ocokoljić, Umami testenine, šesta epizoda (VIDEO)

Domaći hrskavi hleb, priprema:

  • U posudu za mešenje sipajte brašno, kvasac, so i vodu. Zamesite testo, koristeći lopaticu za mešenje ili silikonsku kašiku, jer je testo jako lepljivo. Mesite samo par minuta, da se sve izjednači. Posudu za mešenje prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da stoji 3 sata (ili više).
  • Pobrašnjavite podlogu za mešenje i prebacite testu na nju. Pobrašnjavite testo odozgo. Lopaticom za mešenje ispresavijajte testo desetak puta. Pobrašnjavite sa svih strana. Stavite papir za pečenje u činiju. Prebacite testo u činiju. Pokrijte čistom debelom platenom krpom i ostavite da odstoji 35 minuta.
  • Za to vreme, upalite rernu i stavite šerpu za poklopcem od livenog gvožđa da se zagreje na temperaturu 240-250 stepeni.
  • Kada je prošlo 35 minuta a šerpa se zagrejala, uzeti papir za pečenje za krajeve i zajedno sa testom prebaciti u zagrejanu šerpu. Poklopiti.
  • Peći u poklopljenoj šerpi u rerni zagrejanoj na 250 stepeni 30 minuta, zatim izvaditi, skloniti poklopac i peći još 15 minuta bez poklopca da hleb dobije hrskavu koricu.

Napomena: s obzirom da nismo imali šerpu od livenog gvožđa, koristili smo običnu emajliranu šerpu dimenzija: visina 9,5 cm i prečnik 20 cm, koju smo zatvorili aluminijumskom folijom i rezultat je bio odličan!

Ništa bolje i slađe od domaćeg hrskavog hleba! Uživajte!

Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Domaći hrskavi hleb bez mešenja

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Unesti svoj komentar
Unesite svoje ime ovde