Domaći kečap bez šećera – Snežana Knežević

Recept za domaći kečap bez šećera

415

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

Domaći kečap bez šećera – domaći kečap iz rerne i bez šećera.

Domaći kečap bez šećera - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Domaći kečap bez šećera – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Domaći kečap bez šećera – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Domaći kečap bez šećera – domaći kečap iz rerne i bez šećera.

  • 10 kg čeri paradajza
  • 100 g sušenog crnog luka
  • 1 kesica bele slačice u zrnu (samlevena)
  • 0,5 kesice korijandera u zrnu (samlevena)
  • 1 kašičica kima (samleven)
  • 1 kašičica lovora (samleven)
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 0,5 kašičice đumbira u prahu
  • 5 kašičica mlevene slatke paprike
  • 4 kašike sušene zeleni (samlevena)
  • 3 kašike sitne morske soli
  • 0,5 kašičice bibera (samleven)
  • 100 g suvog grozdja
  • 150 ml crnog vina
  • 1 veza persunovog lista
  • 0,5 veze celerovog lista
  • 100 g pečene leblebije (samlevene)
  1. U veliki pekač stavite opran čeri paradajz, ne morate da ga sečete samo očistite peteljke. Stavite u rernu zagrejanu na 200 C stepeni. Ostavite da se zagreva paradajz i sam će pustiti tečnost i popucati.
  2. Dok se paradajz zagreva pripremite začine. Ako nemate korijander, slačicu, kim, lovor, zelen, biber usitnjene a imate mlin za kafu iskoristite to i sve ove začine sameljite u prah. Kurkumu i djumbir možete da nadjete već samlevene. Mislim da i ovi drugi začini mogu da se nadju u samlevenom stanju. Suvo groždje očistite i potopite u crno vino. Leblebijie sameljite i prelijte sa malo hladne vode da budu vlažne, gušće nego za palačinke.
  3. Kada se paradajz zagrejao, kroz nekih sat vremena, izvadite pekač, otklopite i dodajte polovinu začina samlevenih u prah, crni luk osušeni, suvo groždje zajedno sa vinom, list peršuna i celera i deo soli. Promešajte, ponovo poklopite i vratite u rernu da se dalje kuva.
  4. Kroz sat vremena ponovo izvadite pekač iz rerne i štapnim mikserom sve izmiksajte da dobijete kašu. Dodajte ostatak začina i leblebije samlevene i vratite da se kuva još jedan sat. Dodajte i so i probajte da slučajno ne presolite. Kuvajte sve dok ne dostigne gustinu da se teško odvaja od kašike, da ne curi.
  5. Posle nekih tri do 4 sata kečap treba da bude gotov. Meni je trebalo toliko.
  6. Pripremite sterilisane tegle i poklopce. U tegle sipajte vruć kečap do vrha tegle, zatvorite poklopcem i okrenite tegle na poklopce. Ostavite pokrivene tegle da se ohlade. Onda ih vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu.
Savet:Kečapu nije potrebno dodavati bilo kakav konzervans jer tegle napunjene do vrha pa okrenute naopako povuku vakum i na taj način je kečap bezbedan od buđanja.

Koristite kečap kao namaz za hleb, pripremanje jela, sosova, pica. Ljuske se štapnim mikserom usitne pa se ni ne osete a i semenke, a meni inače ne smeta.

Prijatno!

 

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

80%
Awesome
  • Design

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More