Sve popularnija čokoladna torta koja podseća na kupovne kuglice mami uzdahe onih koji je ugledaju. A oni koji je probaju, ostaju bez teksta. Kombinacija najfinijih čokolada, pečenog lešnika, maskarpone sira…
Sastojci za biskvit (za 4 kore, dimenzija 10*30 cm):
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 2,5 pune kašike kakaoa
- 2,5 ravne kašike brašna
- 1 kesica vanilin šećera
Sastojci za fil:
- 250 g maskarpone sira
- * nugat krem
- 150 g seckanih lešnika
- 100 g mlevenih napolitanki sa ukusom lešnika
- 1-1,5 dl slatke pavlake
Sastojci za nugat krem:
- 180 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 dl vode
- 200 g crne čokolade
- 100 g nugat čokolade
- 50 g maslaca
- 50 g mleka u prahu
- 100 g sitno mlevenog lešnika/paste od lešnika
Priprema nugat krema:
- Prokuvati kratko vodu i šećer.
- Dodati čokolade i mešati dok se one ne otope.
- Skloniti sa ringle, pa umešati maslac.
- Na kraju dodati mleko u prahu i lešnik.
Odvojiti 1,5 dl krema za premazivanje kora.
Priprema kora:
- Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
- Prvo umutiti čvrsto belanca, dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
- Posebno sjediniti žumanca, vanilin šećer, kakao i brašno.
- Smesa je gusta, pa je potrebno dodavati belanca postepeno sve dok se ne dobije smesa u koju se mogu umešati belanca,
- Sjedinjenu smesu izliti u pleh i peći oko 8 minuta na 180-200 stepeni.
Priprema fila:
- Umutiti sir sa nugat kremom, dodati mlevene napolitanke i lešnik.
Filovanje:
- Krem koji je odvojen za premazivanje kora, podgrejati i dodati nekoliko kašika mleka ili neumućene slatke pavlake.
- Svaku koru premazati mlakim kremom, pa filovati tortu – kora-fil, kora-fil, završiti korom i dekorisati po želji.
Dekoracija:
- Preporuka za dekoraciju je ganaš krem pripremljen od 2 dl slatke pavlake, 100 g čokolade za kuvanje i 100 g nugat čokolade.
- Čokolade izlomiti i staviti u činiju.
- Slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja.
- Sipati je preko čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi.
- Krem ohladiti u frižideru, umutiti mikserom i premazati tortu.
Za originalniji izgled, dodati čokoladne kuglice uvaljane u krupno mleven lešnik. Kuglice možete pripremiti od 100 g domaćeg (ili kupovnog) nugat krema, 100 g mlevenog keksa, nekoliko kašika seckanog lešnika.
Čvrstinu korigujte slatkom pavlakom/keksom ili lešnikom – ako su jako čvrste, dodajte koju kašiku neumućene pavlake. Ako su meke, dodajte keks/lešnik.
Tortu možete preliti istopljenom čokoladom nakon što je premažate ganaš kremom. U ganaš krem možete dodati seckane lešnike.
Napomene:
- Koru pečem u plehu od rerne i podelim na 4 dela.
- Ukoliko želite da napravite okruglu tortu, koristite modlu prečnika oko 20 cm, smesu podelite na 2 dela i ispecite 2 biskvita koja ćete preseći na pola i dobiti 4 kore.
- Pastu od lešnika/sitno mleveni lešnik možete najlakše napraviti tako što ćete mleveni lešnik ponovo samleti u mlinu za kafu ili nekom drugom food procesoru uz dodatak 1-2 kašike šećera.
Ferrero Rocher all rights reserved. Ferrero and the Ferrero logo are trademarks or registered trademarks of Ferrero. All trademarks mentioned are the property of their respective owners.
Kristina Gašpar
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!