Džem od divljih kupina. U Martin Brodu divljih kupina ima na sve strane, prosto te mame.
Prijateljica Mira, koju smo upoznali pre par godina, dala nam je kanticu od 5 l, da naberemo kupine. Gledam ja kanticu i mislim, koliko će nam vremena trebati da naberemo punu kanticu? Moj muž Rajko pita, kojim pravcem da krenemo. Upekla zvezda, baš je vrućina, najbolje je kroz šumu. Rale mogli bismo putem Jarapaga, rekoh, i krenusmo… Desetak kupina u usta, par kupina u kantu. Ali, na kraju, bogami, nabrasmo mi punu kanticu kupina…
Džem od divljih kupina, sastojci:
- 5 kg divljih kupina,
- 1 kg šećera i
- 2 vanilin šećera.
PROČITAJ: Voćna torta – saveti i način pripreme
Džem od divljih kupina, priprema:
- Kupine oprati i posuti šećerom. Kupine su toliko sočne da sam ja dodala samo 1 kg šećera.
- Džem kuvati oko sat vremena, na nižoj temperaturi u široj šerpi, uz povremeno mešanje.
- Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodala sam i vanillin šećer.
- Džem sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i pasterizovati.
Čuvati na uobičajen način. Mislim da će se brzo pojesti, toliko je lep. Podseća me na slatko od kupina.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!