Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar

Recept za džem od mešanog voća

103

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Mnogi kažu da je džem od mešanog voća najukusniji. Voće koje sam koristila za pripremu džema vidite na fotografijama. Tri sorte šljiva (tamna džanarika, požegača/madžarka/čitlovka i čačanka), tri sorte bresaka (nektarine i 2 vrste vinogradarskih – bele i žute) i kruške predstavljaju glavne sastojke.

Ostatak voća je po izboru ili jednostavno možete povećati količine gore pomenutog voća. Takođe, nije obavezno da koristite po 3 sorte istog voća. Za džem od mešanog voća možete koristiti voće koje želite.

Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Samo preporučujem ovakve kombinacije – više sorti istog voća. Količinu šećera prilagodite ukusu. I sami znate da šećer ima dejstvo konzervansa. Veća količina šećera će bolje očuvati džem ukoliko nemate vremena da ga malo duže kuvate.

Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Vinogradarska breskva, žuta

Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Šljive, požegača i čačanka

Sastojci:

  • 1 kg očišćene šljive
  • 1 kg očišćene breskve
  • 500 g očišćene kruške
  • 500 g voće po izboru (jabuka, grožđe, šumske jagode, paradajz…)
  • 600 g šećera
Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema:

  • Voće iseckajte na komade željene veličine.
  • Pospite ga šećerom i izmešajte.
  • Voće i šećer mogu da odstoje nekoliko minuta, ali nije obavezno.
  • Džem od mešanog voća možete odmah kuvati.
  • Preporučujem da ga kuvate na nižoj temperaturi.
  • Džem od mešanog voća je gotov (kao i svaki drugi) kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe.
  • Dužina kuvanja džema od mešanog voća zavisi od više faktora (od toga koliko je voće sočno, od veličine šerpe, od vrste voća)
  • Džem sipajte u strilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcima.
  • Stavite ga u dunst ili pasterizujte onako kako to inače radite.

Lastice su crvkutale na krovu iznad letnje kuhinje. Naš džem od mešanog voća je spreman za zimu. A šta vi pripremate za zimu?

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.