Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar

0

Mnogi kažu da je džem od mešanog voća najukusniji. Voće koje sam koristila za pripremu džema vidite na fotografijama. Tri sorte šljiva (tamna džanarika, požegača/madžarka/čitlovka i čačanka), tri sorte bresaka (nektarine i 2 vrste vinogradarskih – bele i žute) i kruške predstavljaju glavne sastojke.

Ostatak voća je po izboru ili jednostavno možete povećati količine gore pomenutog voća. Takođe, nije obavezno da koristite po 3 sorte istog voća. Za džem od mešanog voća možete koristiti voće koje želite.

Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Samo preporučujem ovakve kombinacije – više sorti istog voća. Količinu šećera prilagodite ukusu. I sami znate da šećer ima dejstvo konzervansa. Veća količina šećera će bolje očuvati džem ukoliko nemate vremena da ga malo duže kuvate.

Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Vinogradarska breskva, žuta

Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Šljive, požegača i čačanka

Sastojci:

  • 1 kg očišćene šljive
  • 1 kg očišćene breskve
  • 500 g očišćene kruške
  • 500 g voće po izboru (jabuka, grožđe, šumske jagode, paradajz…)
  • 600 g šećera
Džem od mešanog voća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od mešanog voća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema:

  • Voće iseckajte na komade željene veličine.
  • Pospite ga šećerom i izmešajte.
  • Voće i šećer mogu da odstoje nekoliko minuta, ali nije obavezno.
  • Džem od mešanog voća možete odmah kuvati.
  • Preporučujem da ga kuvate na nižoj temperaturi.
  • Džem od mešanog voća je gotov (kao i svaki drugi) kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe.
  • Dužina kuvanja džema od mešanog voća zavisi od više faktora (od toga koliko je voće sočno, od veličine šerpe, od vrste voća)
  • Džem sipajte u strilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcima.
  • Stavite ga u dunst ili pasterizujte onako kako to inače radite.

Lastice su crvkutale na krovu iznad letnje kuhinje. Naš džem od mešanog voća je spreman za zimu. A šta vi pripremate za zimu?

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.