Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Džem od višanja i trešanja – kombinacija kojoj ne možete odoleti. Miris koji opija, ukus koji osvaja, Ukoliko do sada niste pripremali džem u ovoj kombinaciji, savetujem da ga napravite.

Marmelada se priprema na isti način – samo na kraju usitnite celu količinu.

Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Džem od višanja i trešanja, sastojci:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 1 kg očišćenih trešanja
  • 750 g šećera* (*količina šećera varira, u zavisnosti od toga koliko su višnje i trešnje slatke.)
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Džem od višanja i trešanja, priprema:

  • Koristite šerpu prečnika oko 30 cm.
  • Sjedinite višnje, trešnje i šećer.
  • Kuvajte na višoj temperaturi oko sat vremena.
  • Potom smanjite i kuvajte još oko sat na nižoj temperaturi.
  • Izblendirajte trećinu smese (ili više po ukusu).
  • Kuvajte do željene gustine.
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Uzmite u obzir da će džem od višanja i trešanja biti gušći kada se ohladi.

Ukoliko volite baš guste džemove, na ovu količinu možete dodati oko 200 g rendanih jabuka (dodajte ih nakon sat vremena kuvanja). (Postupak pripreme je isti nakon dodavanja jabuka kao i bez.)

Dužina kuvanja varira – zavisi od toga koliko su višnje i trešnje sočne.

Ukoliko niste sigurni da je vaš džem dovoljno gust, izvadite nekoliko kašika u činijicu, hladite mešanjem, a potom stavite u frižider na desetak minuta.

Džem od višanja i trešanja možete koristiti kao i sve druge džemove.

Napominjem da poseban ukus daje bačkoj štrudli u kombinaciji sa makom (jedna štrudla sa makom, druga sa džemom po ovom receptu, pa upletene).

Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!