Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar

Džem od višanja i trešanja – kombinacija kojoj ne možete odoleti. Miris koji opija, ukus koji osvaja, Ukoliko do sada niste pripremali džem u ovoj kombinaciji, savetujem da ga napravite.

Marmelada se priprema na isti način – samo na kraju usitnite celu količinu.

Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Džem od višanja i trešanja, sastojci:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 1 kg očišćenih trešanja
  • 750 g šećera* (*količina šećera varira, u zavisnosti od toga koliko su višnje i trešnje slatke.)
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Džem od višanja i trešanja, priprema:

  • Koristite šerpu prečnika oko 30 cm.
  • Sjedinite višnje, trešnje i šećer.
  • Kuvajte na višoj temperaturi oko sat vremena.
  • Potom smanjite i kuvajte još oko sat na nižoj temperaturi.
  • Izblendirajte trećinu smese (ili više po ukusu).
  • Kuvajte do željene gustine.
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Uzmite u obzir da će džem od višanja i trešanja biti gušći kada se ohladi.

Ukoliko volite baš guste džemove, na ovu količinu možete dodati oko 200 g rendanih jabuka (dodajte ih nakon sat vremena kuvanja). (Postupak pripreme je isti nakon dodavanja jabuka kao i bez.)

Dužina kuvanja varira – zavisi od toga koliko su višnje i trešnje sočne.

Ukoliko niste sigurni da je vaš džem dovoljno gust, izvadite nekoliko kašika u činijicu, hladite mešanjem, a potom stavite u frižider na desetak minuta.

Džem od višanja i trešanja možete koristiti kao i sve druge džemove.

Napominjem da poseban ukus daje bačkoj štrudli u kombinaciji sa makom (jedna štrudla sa makom, druga sa džemom po ovom receptu, pa upletene).

Džem od višanja i trešanja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Džem od višanja i trešanja – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.