Evo koje namirnice ne bi trebalo zamrzavati
Evo koje namirnice ne bi trebalo zamrzavati

Čuvanje hrane zamrzavanjem predstavlja odličan, ali i vrlo lak način da voće i povrće sačuvamo za upotrebu tokom cele godine. Kako bi hrana za Vašim stolom bila jednako kvalitetna kao i pre zamrzavanja, moraju se poštovati pravila o izboru namirnica koje su pogodne za zamrzavanje i vremenu njihovog samrzavanja. Koje to namirnice ipak nisu najsrećniji izbor za duboki led, možete saznati u nastavku teksta.

#1 Namirnice bogate vodom i mastima 

Ovo se najviše odnosi na sveže, zeljasto povrće, koje nakon odmrzavanja gubi konsitenciju, miris, ali i ukus. Lisnato povrće nakon otapanja postaje mlohavo i poprima tamnu boju. 

Zelena salata, krastavci i paradajz celer, spanać, zelje, krompiri, cvekla, šargarepa, lubenice, dinje, jagode, maline, borovnice postaju potpuno mekani i gube ukus nakon odmrzavanja.

Evo koje namirnice ne bi trebalo zamrzavati
Evo koje namirnice ne bi trebalo zamrzavati

Takođe, hrana koja je dugo stajala u zamrzivaču ne treba da stoji odleđena duže od jednog dana. Pouzdani kuhinjski aparati će olakšati pripremu smrznute hrane, ali i doprineti zdravijem apektu vašeg života, potpunim iskorišćavanjem svih nutritijenata iz odleđenih namirnica.

Masnoće se razvodne pri odmrzavanju

Sir je najbolji primer namirnice koja zri dužim stajanjem i tako postaje primamljiviji za nepca. Nakon odmrzavanja, mast koja se pretvorila u kristale leda rasloji sir i on počinje da se mrvi. Odličan način uz koji možete produžiti trajanje vašeg sira, i sprečite pojavu buđi, je da ga premažete maslacem

Razvodnjavanje vode i masnoća u jajima i pavlaci, kod umaka poput majoneza i tartar sosa razlozi su zbog kojih ukusne dodatke hrani treba držati podalje od zamrzivača. Višak tečnosti u njima u potpunosti menja ukus sosa. 

Zbog istog procesa razvodnjavanja se u jogurtu i u kiseloj pavlaci nakon odmrzavanja stvaraju grudvice. Novodobijena tekstura nije previše prijatna za piće, ali se može iskoristiti za pripremu kuvanih jela

#2 Začinsko bilje uvene u zamrzivaču

Sveže začinsko bilje nakon odmrzavanja poprima smeđu, uvenulu strukturu koja ne samo da nije upotrebljiva kao svež dodatak jelu, nego je beskorisna i u kuvanom obroku. Odličan način za čuvanje lekovitih listova začinskog bilja je zamrzavanje u maslinovom ulju, nakon čega ćete dobiti male, mirisne kockice sa očuvanom svežinom.

#3 Jednom odmrznute namirnice se ne zamrzavaju

Što više puta odmrzavate i zamrzavate neki proizvod, veće su šanse da ćete se na kraju morati odreći neke namirnice zbog neupotrebljivosti usled nedostatka švrstine, ukusa ili zdrave boje. 

Višestruke promene temperature kojima izlažete svoje namirnice (zamrzavanje – odmrzavanje – zamrzavanje) pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija, koje mogu izazvati opasne zdravstvene probleme.

Jednostavna pravila za zamrzavanje hrane

Zahvaljujući savremenim zamrzivačima, razno voće i povrće dostupno nam je u ishrani tokom cele godine. Kada govorimo o zamrzavanju ovih plodova, važno je znati da se ne priprema i ne čuva svo voće i povrće na isti način. Takođe, postoje načini kojima možete produžiti život mesu spremnom za zamrzivač. 

Koje namirnice su pogodne za zamrzavanje?

Generalno se mogu zamrzavati namirnice poput mesa, ribe, testenine, testa za hleb, sveže mleko i gotovo svo povrće. Voće koje je namenjeno za pripremu kompota, džemova i kolača, kuvana jela, pica, kolači (koji ne sadrže pavlaku i jaja) i domaće suhomesnato meso poput slanine su pogodni za čuvanje u zamrzivaču. 

Kupovna, trajna ili polutrajna pakovanja suhomesnatog će se u zamrzivaču užegnuti i izgubiti ukus. Naročito ponovnim odmrzavanje, od ovakvih suhomesnatih namirnica dobićete mrvičaste kristale mesa, a ne ukusan obrok.

Pakovanje namirnica pripremljenih za zamrzavanje

Zamrzavaju se isključivo sveže namirnice jer je kod njih verovatnije da će zadržati intenzitet i kvalitet ukusa. Meso treba da se zamrzava u originalnim pakovanjima, ukoliko ne planirate da ga čuvate duže od 2 meseca. Kvalitet hrane može da opadne ukoliko dolazi do temperaturnih variranja, pa se potrudite da temperatura u zamrzivaču bude konstantna: između -18 i -19 stepeni.

  • Posude nikada ne punite do vrha
  • Iz kese obavezno istisnite vazduh, jer on isušuje namirnicu, a oksidativno dejstvo u zatvorenoj kesi obavezno izazove neprijatan miris
  • Sa mesa obavezno uklonite kožicu i masnoću, jer one skraćuju rok trajanj

Blanširanjem protiv gubitka nutritijenata

Nutricionisti tvrde da određeno povrće pre pakovanja u zamrzivač uglavnom treba blanširati. Blanširanje se vrši tako što se oprano povrće potopi u vruću vodu nekoliko minuta (2-5 minuta). Ovim se sprečava da tokom zamrzavanja izgube kvalitet i ukus.

Boraniju, brokoli, grašak, kukuruz, paradajz, prokelj, spanać, zeleniš za kuvanje posle blanširanja pakujemo u plastične kese (posude). Bela repa, tikva, paškanat, sladak krompir, šargarepa nisu pogodni za čuvanje u zamrzivaču, ukoliko se ne skuvaju, odnosno, ukoliko se od njih ne napravi pire.

Kako odmrznuti hranu bez opasnosti za razvoj bakterija?

Sporijim, neagresivnim odmrzavanjem namirnica, ne samo da se smanjuju gubici vitamina i minerala rastvorenih u vodi, već se predupređuje nastanak i razvoj bakterija.

Ovo je naročito važno primenjivati prilikom odmrzavanja velikih komada mesa, živinskog mesa, ribe i morskih plodova. 

Veliki komadi mesa odmrzavaju se isključivo u frižideru, u poklopljenim posudama. Manje komade možete brzo odlediti u činiji sa hladnom vodom, takođe držeći je u frižideru – poklopljenu. Povrće se, međutim, odmrzava u kipućoj vodi, tako što se spusti u nju na 2 minuta.

Tradicionalni način odmrzavanja namirnica je posuda sa hladnom vodom. Potopite pakovanje u posudu sa hladnom vodom i ostavite ih preko noći. Hrana će se prirodno odmrznuti, a hranjivi sastojci će biti sačuvani. Ukoliko imate vremena, ovo je svakako zdraviji način odmrzavanja namirnica. 

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!