Festival Testival 2020 u Beogradu, menadžer manifestacije, Dejan Ilić
Festival Testival 2020 u Beogradu, menadžer manifestacije, Dejan Ilić - photo Željko Blagojević

Festival testa, testenine i hleba Testival, skraćeno nazvan Festival Testival 2020, održaće se u Beogradu 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platzu. 

Ova manifestacija, festival, interesantno je zamišljen, sa ciljem da u fokusu budu mali proizvođači tradicionalne hrane, a glavni cilj je da se sačuva bogato nasleđe kulture ishrane, uz uvažavanje različitih uticaja koji su od davnina učinili srpsku kuhinju raznovrsnom i posebnom.

Danas razgovaramo sa Dejanom Ilićem, profesionalnim kuvarom i vicešampionom sveta u karvingu, koji je menadžer ove manifestacije.

Intervju sa - Dejan Ilić karving majstor - Recepti i Kuvar online

Da li je Festival Testival samo jedna slučajna ideja?

Festival Testival je spontana reakcija i logičan nastavak saradnje sa ekipom koja je osmislila i realizovala projekat izdavanja knjige o tradicionalnoj srpskoj kuhinji, Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, na čelu sa autorom, Miodragom Ilićem.

Po vašem mišljenju, da li srpska tradicionalna jela i kuhinja imaju šansu protiv fensi restorana internacionalne kuhinje?

Moje mišljenje je da tradicionalna jela i tradicionalna kuhinja apsolutno imaju svoju šansu. I to veliku. Čak se neke stvari, koje mi primenjujemo u našoj tradicionalnoj kuhinji, mogu uvrstiti u trendove kako moderne, tako i zdrave ishrane. Tu mislim na oba aspekta: čuvanje namirnica a i na samu pripremu.

Koje je vaše omiljeno tradicionalno jelo, koje bi moglo da se adaptira na moderan način i posluži i u najboljim svetskim restoranima?

Mislim da ima dosta jela koja mogu da odgovore na visoke zahteve gostiju u svetskim restoranima. Tu se posebno ističe mogućnost da dosta tradicionalnih jela mogu konzumirati i pripadnici drugih religija, kao i sa drugačijim navikama u pogledu ishrane. Čak vegani i vegetarijanci.

Moj izbor su:

Ne bih pogrešio da pomenem i bilo koje drugo tradicionalno jelo…

Najbolji tradicionalni recept na Festivalu Testival 2020 - Recepti i Kuvar online

Koliko su profesionalni šefovi spremni da koriste i pripremaju tradicionalna jela u svojim restoranima?

Sve je podložno promeni, pa tako i sama ishrana. Danas je veliki izazov da se tradicija predstavi u novom ruhu i na nov, moderan način pripremi i servira.

Vi ste menadžer Festivala Testival 2020, koji organizuje Udruženje Testival u Beogradu, u Dorćol Platzu, 29.02. i 01.03.2020. Koji su planovi za ovaj događaj a i za kasnije?

Plan festivala i ideja festivala je da objedini ponudu zanatski rađenog testa, testenine i hleba. Fokus će biti na malog proizvođača. Naravno, tu se misli na sve proizvode od testa: pite, kolače, hlebove, proje, itd…

Mi ne bismo želeli da to bude festival samo izložbenog i prodajnog karaktera, na koje smo svi već navikli, već da se posetiocima omogući da uživo, prateći interesantne interaktivne radionice, vide i nauče nešto novo, družeći se sa profesionalnim predavačima. Svoju šansu da predstave svoja znanja imaće i iskusne domaćice.

Za naredni period i u narednim godinama planiramo “širenje” festivala, tj. gostovanje festivala u nekim od gradova i regiona Srbije. Da bismo, na taj način, ovaj festival i ovaj koncept približili ostalom delu Srbije, da to ne bude privilegija samo građana Beograda.

Koja je, ukratko, agenda Festivala Testival? Da li će biti nekih interesantnih radionica?

Cilj je da nam gostuju kako profesionalci, koji imaju vrhunskog iskustva u pripremi testenine, testa i hleba. Naravno, kako sam već pomenuo, biće tu i iskusnih domaćica. Za sada, možemo da otkrijemo da će HoReCa centar za edukaciju kompanije Metro, biti prisutan sa nekoliko interesantnih radionica.

Prvog dana festivala biće održan izbor najboljih tradicionalnih recepata domaće kuhinje, a Zoran Dragoljević Žorž, vinski vitez, kancelar Vinskog viteškog reda Šumadije, autor knjige Vinorodna Šumadija, održaće predavanje „Uparivanje tradicionalne hrane i tradicionalnih vina Srbije“.

Dragan Đorđević, predsednik Asoscijacije autentičnih hedonista imaće svoj kulinarski performans “Srpska kulinarska avantura za nas hedoniste i za sve one koji to nisu…”.

Kao grad domaćin, predstaviće se grad Topola i Turistička organizacija Oplenac, opštine Topola.

Za sada, toliko. Mislim da sam vam otkrio i previše detalja… 🙂

Za kraj, pozivam sve da već sada rezervišu svoje vreme za taj vikend, subotu i nedelju, 29.02. i 01.03.2020., da dođu i da nam se pridruže na Festivalu Testival 2020!

Testival 2020
Testival 2020

Beograd, oktobar 2019.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!