Fileti ribe u kori od krompira

0

Fileti ribe u kori od krompira – ručak na brzinu

Fileti ribe u kori od krompira je popularno jelo italijanske kuhinje. Zahvaljujući zaštiti krompira (koja, u stvari, stvara koru oko ribe), fileti ribe zadržavaju svoju sočnost i podstiču aromu svih sastojaka. Obzirom da je ovaj recept vrlo jednostavan i njegova priprema je brza, pa je idalan kandidat za ručak na brzinu.

Fileti ribe u kori od krompira - Recepti i Kuvar online
Fileti ribe u kori od krompira – photo by cookaround.com – Recepti i Kuvar online

Naravno, podrazumeva se da za pripremu uvek koristite svežu ribu. Možete koristiti razne vrste ribe, kao što su: orada, brancin, zubatac, pastrmka, itd..

Mi smo probali ovaj sjajan recept u restoranu Arlu (Arlu Ristorante San Pietro) u Rimu. Na italijanskom naziv ovog recepta je Fileto di orata in crosta di patate (fileti orade u kori od krompira). I možemo da potvrdimo da je odličan!

Fileti ribe u kori od krompita, sastojci:

  • riba, 4 fileta
  • beli ili žuti krompir
  • 800 gr majčina dušica,
  • 5 gr ruzmarina
  • 5 gr grtimijan
  • čeri paradajz, 300 gr
  • beli luk, 2 čena
  • maslinovo ulje, 20 ml
  • so, 10 gr
  • biber, 5 gr

Fileti ribe u kori od krompita, priprema:

  • Kupite filete ribe. Prosečna porcija (jedan filet) bi trebalo da bude oko 130 gr. Za 4 osobe, trebalo bi uzeti ribu težine od oko 1 kg.
  • Operite i oljuštite krompir. Uzmite pola količine i narendajte na jako tanke kriške (čips) korišćenjem rendeta.
  • U sud za pečenje stavite papir za pečenje i podmažite maslinovim uljem.
  • Napravite marinadu od majčine dušice, ruzmarina, timijana, sitno iseckanog belog luka i maslinovog ulja. Dodajte i so i biber po želji.
  • Na papiru formirajte „ležaj“ od tankih kriški krompira (čips) za svaki filet posebno. Krompir premažite marinadom.
  • Postavite filete ribe na „ležaj“ od krompira. Namažite filet marinadom.
  • Ostatak polovine količine krompira narendajte na tanke rezance. Rezancima od krompira potpuno prekrijte filete ribe. Iskoristite ostatak marinade i dobro natopite rezance od krompira.
  • Čeri paradajz presecite na pola i poredajte oko fileta ribe u kori od krompira.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 190 C, 25-30 minuta.
  • Zadnjih 5 minuta, možete uključiti grejač za roštilj da bi se dobro zapekla gornja strana.

Vreme pripreme je oko 30-40 minuta.

Izvor: www.cookaround.com

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pročitate sve recepte iz kategorije Jela od ribe, kliknite na link: JELA OD RIBE.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.