Fileti ribe u kori od krompira

Fileti ribe u kori od krompira – ručak na brzinu

Fileti ribe u kori od krompira je popularno jelo italijanske kuhinje. Zahvaljujući zaštiti krompira (koja, u stvari, stvara koru oko ribe), fileti ribe zadržavaju svoju sočnost i podstiču aromu svih sastojaka. Obzirom da je ovaj recept vrlo jednostavan i njegova priprema je brza, pa je idalan kandidat za ručak na brzinu.

Fileti ribe u kori od krompira - Recepti i Kuvar online
Fileti ribe u kori od krompira – photo by cookaround.com – Recepti i Kuvar online

Naravno, podrazumeva se da za pripremu uvek koristite svežu ribu. Možete koristiti razne vrste ribe, kao što su: orada, brancin, zubatac, pastrmka, itd..

Mi smo probali ovaj sjajan recept u restoranu Arlu (Arlu Ristorante San Pietro) u Rimu. Na italijanskom naziv ovog recepta je Fileto di orata in crosta di patate (fileti orade u kori od krompira). I možemo da potvrdimo da je odličan!

Fileti ribe u kori od krompita, sastojci:

  • riba, 4 fileta
  • beli ili žuti krompir
  • 800 gr majčina dušica,
  • 5 gr ruzmarina
  • 5 gr grtimijan
  • čeri paradajz, 300 gr
  • beli luk, 2 čena
  • maslinovo ulje, 20 ml
  • so, 10 gr
  • biber, 5 gr

Fileti ribe u kori od krompita, priprema:

  • Kupite filete ribe. Prosečna porcija (jedan filet) bi trebalo da bude oko 130 gr. Za 4 osobe, trebalo bi uzeti ribu težine od oko 1 kg.
  • Operite i oljuštite krompir. Uzmite pola količine i narendajte na jako tanke kriške (čips) korišćenjem rendeta.
  • U sud za pečenje stavite papir za pečenje i podmažite maslinovim uljem.
  • Napravite marinadu od majčine dušice, ruzmarina, timijana, sitno iseckanog belog luka i maslinovog ulja. Dodajte i so i biber po želji.
  • Na papiru formirajte „ležaj“ od tankih kriški krompira (čips) za svaki filet posebno. Krompir premažite marinadom.
  • Postavite filete ribe na „ležaj“ od krompira. Namažite filet marinadom.
  • Ostatak polovine količine krompira narendajte na tanke rezance. Rezancima od krompira potpuno prekrijte filete ribe. Iskoristite ostatak marinade i dobro natopite rezance od krompira.
  • Čeri paradajz presecite na pola i poredajte oko fileta ribe u kori od krompira.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 190 C, 25-30 minuta.
  • Zadnjih 5 minuta, možete uključiti grejač za roštilj da bi se dobro zapekla gornja strana.

Vreme pripreme je oko 30-40 minuta.

Izvor: www.cookaround.com

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pročitate sve recepte iz kategorije Jela od ribe, kliknite na link: JELA OD RIBE.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Istraži recepte