Fileti ribe u kori od krompira – ručak na brzinu
Fileti ribe u kori od krompira je popularno jelo italijanske kuhinje. Zahvaljujući zaštiti krompira (koja, u stvari, stvara koru oko ribe), fileti ribe zadržavaju svoju sočnost i podstiču aromu svih sastojaka. Obzirom da je ovaj recept vrlo jednostavan i njegova priprema je brza, pa je idalan kandidat za ručak na brzinu.
Naravno, podrazumeva se da za pripremu uvek koristite svežu ribu. Možete koristiti razne vrste ribe, kao što su: orada, brancin, zubatac, pastrmka, itd..
Mi smo probali ovaj sjajan recept u restoranu Arlu (Arlu Ristorante San Pietro) u Rimu. Na italijanskom naziv ovog recepta je Fileto di orata in crosta di patate (fileti orade u kori od krompira). I možemo da potvrdimo da je odličan!
Fileti ribe u kori od krompita, sastojci:
- riba, 4 fileta
- beli ili žuti krompir
- 800 gr majčina dušica,
- 5 gr ruzmarina
- 5 gr grtimijan
- čeri paradajz, 300 gr
- beli luk, 2 čena
- maslinovo ulje, 20 ml
- so, 10 gr
- biber, 5 gr
Fileti ribe u kori od krompita, priprema:
- Kupite filete ribe. Prosečna porcija (jedan filet) bi trebalo da bude oko 130 gr. Za 4 osobe, trebalo bi uzeti ribu težine od oko 1 kg.
- Operite i oljuštite krompir. Uzmite pola količine i narendajte na jako tanke kriške (čips) korišćenjem rendeta.
- U sud za pečenje stavite papir za pečenje i podmažite maslinovim uljem.
- Napravite marinadu od majčine dušice, ruzmarina, timijana, sitno iseckanog belog luka i maslinovog ulja. Dodajte i so i biber po želji.
- Na papiru formirajte “ležaj” od tankih kriški krompira (čips) za svaki filet posebno. Krompir premažite marinadom.
- Postavite filete ribe na “ležaj” od krompira. Namažite filet marinadom.
- Ostatak polovine količine krompira narendajte na tanke rezance. Rezancima od krompira potpuno prekrijte filete ribe. Iskoristite ostatak marinade i dobro natopite rezance od krompira.
- Čeri paradajz presecite na pola i poredajte oko fileta ribe u kori od krompira.
- Peći u dobro zagrejanoj rerni na 190 C, 25-30 minuta.
- Zadnjih 5 minuta, možete uključiti grejač za roštilj da bi se dobro zapekla gornja strana.
Vreme pripreme je oko 30-40 minuta.
Izvor: www.cookaround.com
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pročitate sve recepte iz kategorije Jela od ribe, kliknite na link: JELA OD RIBE.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!