Focaccia Rustica – Javorka Filipović

0

Focaccia Rustica – miris i ukus Mediterana 🙂 Focaccia je italijanska lepinja teksturom slična pizzi ali se još dodaju začinske trave, obavezno je maslinovo ulje i morska so.

Focaccia Rustica - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Focaccia Rustica – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Za razliku od pizze ovde ide više kvasca i testo mnogo više raste. Ponekad na vrhu može biti sir, luk ili meso a to je već prava gozba. Najukusnija mi je obična bez ikakvih nadeva.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije

Focaccia Rustica - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Focaccia Rustica – Javorka Filipović

Focaccia Rustica - miris i ukus Mediterana 🙂
Obrok Predjelo
Kuhinja Italijanska
Vreme pripreme 1 hour 30 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour 50 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

  • 250 gr brašno mekog
  • 250 gr brašno oštrog
  • 10 gr med ili šećera
  • 20 gr kvasac svežeg
  • 1 kašičica so
  • 300 ml voda
  • brašno malo za posipanje

PREMAZ:

  • 50 ml maslinovo ulje
  • 2-3 komada ruzmarin grančice
  • 1 kašičica morska so krupna

Uputstvo za pripremu

  1. Rastopite kvasac i med (ili šećer) u polovini mlake vode. Brašna prosejte i istresite na radnu površinu i u sredini napravite udubljenje u koje stavite so i dobivenu mešavinu izašlog kvasca (nije loše da brašno malo zagrejete pre toga).-
  2. Polako mešajte da dobijete lepljivu masu. Dodajte ostatak vode, mesite i valjajte, nežno ali energično dok ne postane belo i glatko. Tada ga ostavite da odstoji na toplom i vlažnom mestu (bez promaje) oko 40 minuta. Najbolje da ga pokrijete krpom ili prozirnom folijom; zarežite ga nožem – tako će se brže dizati.
  3. Nakon 40-ak minuta , kada se testo udvostručilo, istisnite iz njega vazduh udarajući ga i malo ga premesite. Uzmite pleh i malo ga pobrašnite. Testo razvaljajte ili razvucite do visine 1, 5 cm, ne gubite vreme na estetiku, dovoljno je da ima nekakav oblik, najlepše je onako domaći, rustični.
  4. Testo položite na pleh i ujednačeno razmažite premaz po vrhu i nešto ispod testa. Konačno napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u testo, što će omogućiti da premaz uđe u testo.
  5. Pričekajte dok se testo ponovno udvostruči (oko 45 minuta). Zagrejte pećnicu na najvišoj temperaturi. Pecite oko 15-ak minuta.

Beleške

Čim se malo prohladi poslužite fokaću. Možete je jesti kao hleb, koristiti za sendvič ili je samo onako toplu grickati.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pogača, klinite na link POGAČA RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.