Focaccia Rustica – miris i ukus Mediterana 🙂 Focaccia je italijanska lepinja teksturom slična pizzi ali se još dodaju začinske trave, obavezno je maslinovo ulje i morska so.
Za razliku od pizze ovde ide više kvasca i testo mnogo više raste. Ponekad na vrhu može biti sir, luk ili meso a to je već prava gozba. Najukusnija mi je obična bez ikakvih nadeva.
Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije
Focaccia Rustica – Javorka Filipović
Focaccia Rustica – miris i ukus Mediterana 🙂
- 250 gr brašno (mekog)
- 250 gr brašno (oštrog)
- 10 gr med (ili šećera)
- 20 gr kvasac (svežeg)
- 1 kašičica so
- 300 ml voda
- brašno (malo za posipanje)
PREMAZ:
- 50 ml maslinovo ulje
- 2-3 komada ruzmarin (grančice)
- 1 kašičica morska so (krupna)
- Rastopite kvasac i med (ili šećer) u polovini mlake vode. Brašna prosejte i istresite na radnu površinu i u sredini napravite udubljenje u koje stavite so i dobivenu mešavinu izašlog kvasca (nije loše da brašno malo zagrejete pre toga).-
- Polako mešajte da dobijete lepljivu masu. Dodajte ostatak vode, mesite i valjajte, nežno ali energično dok ne postane belo i glatko. Tada ga ostavite da odstoji na toplom i vlažnom mestu (bez promaje) oko 40 minuta. Najbolje da ga pokrijete krpom ili prozirnom folijom; zarežite ga nožem – tako će se brže dizati.
- Nakon 40-ak minuta , kada se testo udvostručilo, istisnite iz njega vazduh udarajući ga i malo ga premesite. Uzmite pleh i malo ga pobrašnite. Testo razvaljajte ili razvucite do visine 1, 5 cm, ne gubite vreme na estetiku, dovoljno je da ima nekakav oblik, najlepše je onako domaći, rustični.
- Testo položite na pleh i ujednačeno razmažite premaz po vrhu i nešto ispod testa. Konačno napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u testo, što će omogućiti da premaz uđe u testo.
- Pričekajte dok se testo ponovno udvostruči (oko 45 minuta). Zagrejte pećnicu na najvišoj temperaturi. Pecite oko 15-ak minuta.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pogača, klinite na link POGAČA RECEPT.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!