Focaccia Rustica – Javorka Filipović

Focaccia Rustica – miris i ukus Mediterana 🙂 Focaccia je italijanska lepinja teksturom slična pizzi ali se još dodaju začinske trave, obavezno je maslinovo ulje i morska so.

Focaccia Rustica - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Focaccia Rustica – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Za razliku od pizze ovde ide više kvasca i testo mnogo više raste. Ponekad na vrhu može biti sir, luk ili meso a to je već prava gozba. Najukusnija mi je obična bez ikakvih nadeva.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije

Focaccia Rustica – Javorka Filipović

Focaccia Rustica – miris i ukus Mediterana 🙂

  • 250 gr brašno (mekog)
  • 250 gr brašno (oštrog)
  • 10 gr med (ili šećera)
  • 20 gr kvasac (svežeg)
  • 1 kašičica so
  • 300 ml voda
  • brašno (malo za posipanje)

PREMAZ:

  • 50 ml maslinovo ulje
  • 2-3 komada ruzmarin (grančice)
  • 1 kašičica morska so (krupna)
  1. Rastopite kvasac i med (ili šećer) u polovini mlake vode. Brašna prosejte i istresite na radnu površinu i u sredini napravite udubljenje u koje stavite so i dobivenu mešavinu izašlog kvasca (nije loše da brašno malo zagrejete pre toga).-
  2. Polako mešajte da dobijete lepljivu masu. Dodajte ostatak vode, mesite i valjajte, nežno ali energično dok ne postane belo i glatko. Tada ga ostavite da odstoji na toplom i vlažnom mestu (bez promaje) oko 40 minuta. Najbolje da ga pokrijete krpom ili prozirnom folijom; zarežite ga nožem – tako će se brže dizati.
  3. Nakon 40-ak minuta , kada se testo udvostručilo, istisnite iz njega vazduh udarajući ga i malo ga premesite. Uzmite pleh i malo ga pobrašnite. Testo razvaljajte ili razvucite do visine 1, 5 cm, ne gubite vreme na estetiku, dovoljno je da ima nekakav oblik, najlepše je onako domaći, rustični.
  4. Testo položite na pleh i ujednačeno razmažite premaz po vrhu i nešto ispod testa. Konačno napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u testo, što će omogućiti da premaz uđe u testo.
  5. Pričekajte dok se testo ponovno udvostruči (oko 45 minuta). Zagrejte pećnicu na najvišoj temperaturi. Pecite oko 15-ak minuta.
Čim se malo prohladi poslužite fokaću. Možete je jesti kao hleb, koristiti za sendvič ili je samo onako toplu grickati.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pogača, klinite na link POGAČA RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Focaccia Rustica – Javorka Filipović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.