Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online

0

Supa od luka – Ovo je tradicionalni francuski recept, koji se najviše pripremao u hladnim zimskim danima.

Iako bistra, sa dodatkom suvog hleba i Gruyère sira, ova francuska supa od luka, je topao i veoma hranljiv starter, ili glavni obrok. Ko još nije čuo za supu od luka? Samo onaj koji nije gledao seriju „Alo, alo“… Posebnost tradicionalnog recepta za spremanje francuske supe od luka su sastojci: Cévennes luk, Gruyère sir i sušeni hleb. Cévennes luk uspeva u južnom delu centralne Francuske i karakterističan je po srednje-slatkom ukusu. Gruyère sir je stari tvrdi žuti sir, nazvan po gradu Gruyères u Švajcarskoj, koji se pravi od kravljeg mleka. Sušeni hleb, koji se koristi za ovaj recept, dobija se na specijalan način, sušenjem na jako niskim temperaturama, blizu tačke smrzavanja.

Francuska supa od luka - Recepti i Kuvar online
Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online
Francuska supa od luka - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online

Supa od luka - Ovo je tradicionalni francuski recept, koji se najviše pripremao u hladnim zimskim danima.
Obrok Ručak, Večera
Kuhinja Francuska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 45 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 10 komada luk Cévennes, manje glavice
  • 1 litar voda
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • 125 gr sir Gruyère
  • so
  • biber
  • crveni biber u zrnu

Uputstvo za pripremu

  1. Očistite luk i iseckajte na kockice. Zagrejte tiganj, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i ubacite luk. Pržite dok luk ne dobije zlatno žutu boju.
  2. Istovremeno, priprmeite lonac za kuvanje supe, nalijte 1 litar vode i dodajte prstohvat soli.
  3. Kada luk dobije jaku zlatnu boju, prespite sadržaj tiganja u lonac sa zagrejanom vodom, i ostavite da se kuva 20-30 minuta na srednjoj vatri. Dodajte biber i crveni biber u zrnu, po želji i ukusu.
  4. Uzmite 4 činije za serviranje supe, stavite na dno kriške sušenog hleba. Na hleb narendajte stari žuti sir Gruyère. Umesto rendanja, možete da stavite i tanke kriške.
  5. Sipajte supu u činije. Činije ostavite poklopljene nekoliko minuta. Servirajte toplo.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Supe, kliknite na link: SUPA RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.