Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online

Supa od luka – Ovo je tradicionalni francuski recept, koji se najviše pripremao u hladnim zimskim danima.

Iako bistra, sa dodatkom suvog hleba i Gruyère sira, ova francuska supa od luka, je topao i veoma hranljiv starter, ili glavni obrok. Ko još nije čuo za supu od luka? Samo onaj koji nije gledao seriju „Alo, alo“… Posebnost tradicionalnog recepta za spremanje francuske supe od luka su sastojci: Cévennes luk, Gruyère sir i sušeni hleb. Cévennes luk uspeva u južnom delu centralne Francuske i karakterističan je po srednje-slatkom ukusu. Gruyère sir je stari tvrdi žuti sir, nazvan po gradu Gruyères u Švajcarskoj, koji se pravi od kravljeg mleka. Sušeni hleb, koji se koristi za ovaj recept, dobija se na specijalan način, sušenjem na jako niskim temperaturama, blizu tačke smrzavanja.

Francuska supa od luka - Recepti i Kuvar online
Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online

Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online

Supa od luka – Ovo je tradicionalni francuski recept, koji se najviše pripremao u hladnim zimskim danima.

  • 10 komada luk (Cévennes, manje glavice)
  • 1 litar voda
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • 125 gr sir (Gruyère)
  • so
  • biber
  • crveni biber (u zrnu)
  1. Očistite luk i iseckajte na kockice. Zagrejte tiganj, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i ubacite luk. Pržite dok luk ne dobije zlatno žutu boju.
  2. Istovremeno, priprmeite lonac za kuvanje supe, nalijte 1 litar vode i dodajte prstohvat soli.
  3. Kada luk dobije jaku zlatnu boju, prespite sadržaj tiganja u lonac sa zagrejanom vodom, i ostavite da se kuva 20-30 minuta na srednjoj vatri. Dodajte biber i crveni biber u zrnu, po želji i ukusu.
  4. Uzmite 4 činije za serviranje supe, stavite na dno kriške sušenog hleba. Na hleb narendajte stari žuti sir Gruyère. Umesto rendanja, možete da stavite i tanke kriške.
  5. Sipajte supu u činije. Činije ostavite poklopljene nekoliko minuta. Servirajte toplo.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Francuska supa od luka – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.