Recept za ove starinske vanilice, dobila sam od bake iz Grdelice kod Leskovca.
Vanilice, sastojci:
- 5 vrhom punih kašika masti
- 1 šolja(od kafe) šećera (150 g)
- 2 jaja
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 šolje mleka (75 ml)
- rendana kora od 1 limuna
- 5 – 5,5 šolja brašna (500-550 g)
- džem od drenjina (ili bilo koji drugi džem koji imate)
Vanilice, priprema:
- Sve sastojke sjediniti i dobro umesiti rukom.
- Razviti testo, rastanjiti ga, pa modlicom vaditi krugove.
- Ređati ih na pleh obložen pek papirom i peći oko 10 min na 200C.
- Čim primetite da neke od vanilica poprimaju tamniju boju odmah izvaditi tepsiju.
- Delovaće mekane, ali čimse malo prohlade dobiće potrebnu čvrstinu.
- Hladne filovati domaćim džemom po želji i posuti prah šećerom.
- Ja sam ih ovog puta filovala domaćim džemom od drenjina.
Snežana Kitanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!