Francuska supa od luka kao ručak na brzinu
Francuska supa od luka je tradicionalni francuski recept, koji se najčešće pripremao u hladnim zimskim danima.
Ova supa, iako bistra, sa dodatkom suvog hleba i Gruyère sira, je topao i veoma hranljiv starter, ili glavni obrok. Ko još nije čuo za supu od luka („Onion Soup“)? Samo onaj koji nije gledao seriju „Alo, alo“…
Posebnost ovog tradicionalnog recepta za spremanje francuske supe od luka čine njeni sastojci: Cévennes luk, Gruyère sir i sušeni hleb.
Cévennes luk uspeva u južnom delu centralne Francuske i karakterističan je po srednje-slatkom ukusu.
Gruyère sir je stari tvrdi žuti sir, nazvan po gradu Gruyères u Švajcarskoj, koji se pravi od kravljeg mleka.
Sušeni hleb, koji se koristi za ovaj recept, dobija se na specijalan način, sušenjem na jako niskim temperaturama, blizu tačke smrzavanja.
Francuska supa od luka, sastojci:
- luk, Cévennes, 10 manjih glavica
- voda, 1 litar
- maslinovo ulje, 2 kašike
- sir, stari žuti, Gruyère, 125 gr
- so
- biber
- crveni biber, u zrnu
Francuska supa od luka, priprema:
- Očistite luk i iseckajte na kockice. Zagrejte tiganj, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i ubacite luk. Pržite dok luk ne dobije zlatno žutu boju.
- Istovremeno, pripremite lonac za kuvanje supe, nalijte 1 litar vode i dodajte prstohvat soli.
- Kada luk dobije jaku zlatnu boju, prespite sadržaj tiganja u lonac sa zagrejanom vodom, i ostavite da se kuva 20-30 minuta na srednjoj vatri. Dodajte biber i crveni biber u zrnu, po želji i ukusu.
- Uzmite 4 činije za serviranje supe, stavite na dno kriške sušenog hleba. Na hleb narendajte stari žuti sir Gruyère. Umesto rendanja, možete da stavite i tanke kriške.
- Sipajte supu u činije. Činije ostavite poklopljene nekoliko minuta. Servirajte toplo.
Vreme pripreme: oko 35-40 minuta
Uobičajeno, francuska supa od luka se služi u dubokim činijicama koje dugo zadržavaju toplotu supe.
Napomena: obzirom da je u ovim krajevima teško pronaći originalne sastojke, probajte da pronađete sastojke (luk i sir) sličnih karakteristika i sigurno je da će rezultat biti odličan.