Gomboce.
Gomboce, sastojci:
- 500 gr krompira,
- 2 jajeta,
- 400 gr brašna i malo više.
Od voća:
- šljive očišćene od koštica oko 30 komada
Za uvijanje:
- 250 gr prezli,
- 7 kašika kristal šećera.
Gomboce, priprema:
- Krompir očistiti i iseći na kocke i skuvati.
- Kuvani krompir ocediti i izgnječiti kao za pire.
- Dodati kašiku masti ili ulja, malo posoliti i izmešati.
- Ostaviti krompir pire da se ohladi.
- U ohlađen krompir dodati 2 jajeta i brašno da se zamesi testo.
- Uzeti lopticu testa i rastanjiti. U sredinu staviti šljivu ili kajsiju i napraviti knedlu. Pri pravljenju knedli, loptice i ruke posipati brašnom kako se ne bi lepile. Ponavljati dok se testo ne potroši.
- U veću šerpu sipati vodu, sipati jednu kašiku soli i ostaviti da provri.
- U prokuvanu vodu staviti knedle i kad ponovo prokuva, kuvati još oko 5 minuta i vaditi ih u prezlu, pomešanu sa šećerom i uviti.
- Prezla može i da se proprži na masti ili ulju i kad se ohladi, da ce doda šećer i izmeša, ili samo da se pomeša prezla i šećer, već kako ko voli.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!