Gomboce – Jelica Podraščanin

Gomboce.

Gomboce, sastojci:

  • 500 gr krompira,
  • 2 jajeta,
  • 400 gr brašna i malo više.

Od voća:

  • šljive očišćene od koštica oko 30 komada

Za uvijanje:

  • 250 gr prezli,
  • 7 kašika kristal šećera.

Gomboce, priprema:

  • Krompir očistiti i iseći na kocke i skuvati.
  • Kuvani krompir ocediti i izgnječiti kao za pire.
  • Dodati kašiku masti ili ulja, malo posoliti i izmešati.
  • Ostaviti krompir pire da se ohladi.
  • U ohlađen krompir dodati 2 jajeta i brašno da se zamesi testo.
  • Uzeti lopticu testa i rastanjiti. U sredinu staviti šljivu ili kajsiju i napraviti knedlu. Pri pravljenju knedli, loptice i ruke posipati brašnom kako se ne bi lepile. Ponavljati dok se testo ne potroši.
  • U veću šerpu sipati vodu, sipati jednu kašiku soli i ostaviti da provri.
  • U prokuvanu vodu staviti knedle i kad ponovo prokuva, kuvati još oko 5 minuta i vaditi ih u prezlu, pomešanu sa šećerom i uviti.
  • Prezla može i da se proprži na masti ili ulju i kad se ohladi, da ce doda šećer i izmeša, ili samo da se pomeša prezla i šećer, već kako ko voli.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.