Grčka halva sa kokosom – Kristina Gašpar

Grčka halva se pravi od prženog griza i šećernog sirupa. Grci je služe i toplu i hladnu. Po meni je lepša kada je dobro ohlađena u frižideru.

Grčka halva se priprema sa raznim dodacima – orašastim plodovima i slatkim začinima. Kako grčku halvu priprema Aggelos Ypokamisas, možete videti OVDE. Osnovni recept je isti, promenila sam začine.

Potpuno sam zaboravila na ovu poslasticu. Javorka Filipović me je podsetila da imam recept. Pisala je na temu poslastice sa kokosom koju je jela u Grčkoj, a za koju nije mogla da nađe recept. Po mojoj proceni, to je to.

Grčka halva sa kokosom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grčka halva sa kokosom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Grčka halva sa kokosom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Grčka halva se pravi od prženog griza i šećernog sirupa. Grci je služe i toplu i hladnu. Po meni je lepša kada je dobro ohlađena u frižideru.

  • 150 gr putera
  • 300 gr krupnog griza
  • 450 gr šećera
  • 600 ml vode
  • narandžina kora (rendana)
  • limunova kora (rendana)
  • vanila

Za dekoraciju:

  • 50 gr kokosa
  1. Na toplom ulju i maslacu propržite griz – desetak minuta na nižoj temperaturi uz često mešanje da griz ne bi zagoreo. Griz treba da bude svetlo braon boje.
  2. Dok se griz prži, skuvajte sirup – sjedinite vodu i šećer, dodajte navedne začine. Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi.
  3. Prženi griz (malo prohlađen), prelijte sirupom i izmešajte. Sipajte u pleh (dimenzija cca 20*30) ili u silikonske modle.
  4. Sačekajte da se dobro ohladi i stegne, isecite na kocke (izvadite iz modli) i uvaljajte u kokosovo brašno.
Grčka halva je ukusna, ali i kalorična. Budite oprezni kada se sladite.

Grčka halva se može „razblažiti“ ukoliko se prilikom služenja doda sveže voće – na primer višnje. Moje višnje su „nestale“, ne znam ko ih je pojeo.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Grčka halva sa kokosom – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.