Grčka salata recept - foto ilustracija Image by TheAndrasBarta from PixabayTheAndrasBarta from Pixabay"/>
Grčka salata recept - foto ilustracija Image by TheAndrasBarta from Pixabay

Grčka salata recept – Ovo je originalni recept za grčku, seljačku, domaću salatu (“horiatiki” na grčkom).

Horiatiki znači „na seljački način“ i znači da ova grčka salata recept ima rustični izgled i značaj, sa svojim grubo iseckanim sastojcima, koji blistaju ispod obilnog sloja ekstra devičanskog grčkog maslinovog ulja. Grčku salatu servirajte uz domaći hleb sa tvrdom koricom.

Originalni recept za grčku salatu pravi se od paradajza, krastavca, ekstra devičanskog maslinovog ulja, maslina i feta sira, a širom Grčke postoje razne varijacije. Jedna od od varijacija se odnosi na “zamenu” sira, pa se umesto feta sira koristi jedan beli meki sir, a na nekim ostrvima se dodaje ječmeni dvopek, preko koga se seckaju ostali sastojci.

Bogata je vlaknima i antioksidansima, zahvaljujući kombinaciji paradajza, luka i maslinovog ulja. Feta sir je savršen dodatak koji obezbeđuje potrebne proteine. Jedna porcija grčke salate, serviraće vam oko 600 kalorija, 100% vaših dnevnih potreba za vitaminom C i 50% vitamina A i vitamina B2.

Salata ili glavno jelo, uz ohlađen uzo (ouzo) ili čašu hladnog grčkog vina recina (retsina), vaš je izbor za tople letnje dane.

Grčka salata recept, sastojci:

  • 4 zrela paradajza,
  • 1 crveni luk,
  • 1 krastavac,
  • 1 zelena paprika (da nije ljuta)
  • 150 gr feta sira (grčkog)
  • 10 maslina (grčkih, kalamata)
  • origano (sušeni)
  • so (morska)
  • maslinovo ulje (ekstra devičansko, grčko)
  • vinsko sirće

Grčka salata recept, priprema:

  • Oprati i iseckati povrće.
  • Ubaciti isečen paradajz, crveni luk, krastavac, zelenu papriku, u sud za salatu.
  • Posuti sa malo origana.
  • Dodati malo kvalitetnog extra virgin maslinovog ulja i crvenog vinskog sirćeta. Promešati.
  • Preko povrća, staviti veliko parče feta sira.
  • Prelijte malo maslinovog ulja preko sira i pospite sa malo origana.
  • Služiti uz rustični domaći hleb sa tamnom koricom.

Grčka salata recept osnovna pravila:

  • U salatu se ne dodaje zelena salata ili bilo koje drugo lisnato zelenilo.
  • Salata se ne meša pre nego što je poslužite.
  • Feta sir se ne reže na kockice, već se veliki komad stavi na vrh salate.
  • Paradajz i krastavac treba iseći na prilično velike komade, a ne na male kockice.
  • U tradicionalnoj grčkoj salati nema crvene paprike.
  • Masline se dodaju cele, ne isečene.
  • Salata se poslužuje uz hleb, a ne uz pita hleb.
  • Salata se poslužuje u plitkoj posudi – ne servirajte je u dubokoj posudi.
  • Koristite najbolje sastojke. Obavezno stavite ekstra devičansko maslinovo ulje, sezonski zreo paradajz, sočne grčke masline Kalamata, dobar mirisni origano i pravi feta (grčki) sir…
  • Neki ovde u Grčkoj ne dodaju sirće. Vinsko sirće se dodaje zbog krastavca. U Tselementesovom kuvaru, koja je jedna od prvih tradicionalnih knjiga grčkih recepata, takođe se pominje sirće.
  • Nema senfa, limuna i definitivno nema belog luka.
  • Neki Grci ne dodaju vinsko sirće, već preliju salatu samo ekstra devičanskim maslinovim uljem.
  • Ako dodajete vinsko sirće, neki procenjen odnos je 2:1 u korist ekstra devičanskog maslinovog ulja.
  • Kod prelivanja maslinovim uljem, ne štedite. Grčka salata mora da bude natopljena ekstra devičanskim maslinovim uljem a ne samo premazana.

Kako odabrati kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje za grčku salatu?

Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se posle prvog ceđenja maslina, a da bi moglo dobiti naziv ekstra devičansko, ono ne sme imati kiselost veću od 0,8 posto (slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina). Ipak, tu granicu nije teško dostići, pa se pod ekstra devičanskim uljem mogu prodavati i maslinova ulja prilično lošeg kvaliteta.

Zbog toga se pri izboru kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja fokusirajte samo na ulja koja imaju kiselost manju od 0,5 posto. Tako ćete biti sigurni da su masline ceđene neposredno nakon branja. Naravno, ako možete, pre kupovine isprobajte ulje – kvalitet ćete prepoznati prema blago gorkastom ukusu. Takođe, možete malo ulja izliti na dlan i pomirisati – trebali biste osetiti miris masline ili trave.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!