Gužvana gibanica.
Gužvana gibanica, sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 3 jaja
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 ml kisele vode
- 100 gr kisele pavlake
- 250 g sira
- 1 kašičica praška za pecivo
- soli po ukusu
Gužvana gibanica, priprema:
Fil:
- Umutiti jaja, dodati mleko, jogurt, ulje, kiselu vodu i pavlaku. Sve izmešati. Posoliti po ukusu, dodati prašak za pecivo. Dodati oko 150 gr sira na krupnije komade. Blago izmešati fil kašikom.
Ređanje:
- Nauljiti pleh. Poređati četiri kore na dno pleha, a krajeve kora ostaviti sa strane za završni deo gibanice. Premazati sa 4-5 kašika fila.
- Odvojiti po jednu koru. Svaku koru umakati u fil, pogužvati i ređati.Tako redom: gužvati kore, umakati u fil i ređati u pleh dok ima mesta. Posuti ostatkom sira. Preko gužvanih kora staviti jednu koru (meni je pleh bio veći pa sam stavila dve kore), posuti sa 4-5 kašika fila.
- Preko kora ponoviti postupak, ređati gužvane i umakane kore u fil.
- Posuti ostatak sira.
- Gibanicu preklopiti korama koje su ostale sa strane i premazati ostatkom fila. Blago viljuškom izbockati gibanicu.
- Peći na 200 C oko 40 minuta.
Gibanica je odozgo hrskava, a unutra je mekana i ukusna! Služiti je toplu, uz jogurt ili kiselo mleko!
Vreme pripreme: 60 minuta
Broj osoba: 6
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!