Gužvana gibanica - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Gužvana gibanica - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Gužvana gibanica.

Gužvana gibanica, sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • 100 gr kisele pavlake
  • 250 g sira
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • soli po ukusu

Gužvana gibanica, priprema:

Fil:

  • Umutiti jaja, dodati mleko, jogurt, ulje, kiselu vodu i pavlaku. Sve izmešati. Posoliti po ukusu, dodati prašak za pecivo. Dodati oko 150 gr sira na krupnije komade. Blago izmešati fil kašikom.

Ređanje:

  • Nauljiti pleh. Poređati četiri kore na dno pleha, a krajeve kora ostaviti sa strane za završni deo gibanice. Premazati sa 4-5 kašika fila.
  • Odvojiti po jednu koru. Svaku koru umakati u fil, pogužvati i ređati.Tako redom: gužvati kore, umakati u fil i ređati u pleh dok ima mesta. Posuti ostatkom sira. Preko gužvanih kora staviti jednu koru (meni je pleh bio veći pa sam stavila dve kore), posuti sa 4-5 kašika fila.
  • Preko kora ponoviti postupak, ređati gužvane i umakane kore u fil.
  • Posuti ostatak sira.

 

  • Gibanicu preklopiti korama koje su ostale sa strane i premazati ostatkom fila. Blago viljuškom izbockati gibanicu.
  • Peći na 200 C oko 40 minuta.

Gibanica je odozgo hrskava, a unutra je mekana i ukusna! Služiti je toplu, uz jogurt ili kiselo mleko!

Vreme pripreme: 60 minuta
Broj osoba: 6

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!