Heljdopita – Dana Drobnjak

245

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prođe bez ovoj specijaliteta, koje se služi kao predjelo.

Heljdopita se pravi  od palačinaka  filovane sa sirom, kajmakom i jajima. Za filovanje ove pite koristim masni sir sa Zlatara, koji daje ovoj piti poseban ukus.

Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Heljdopita – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Dana Drobnjak, blog Danina kuhinja >>>

Heljdopita – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prođe bez ovoj specijaliteta, koje se služi kao predjelo.

Za palačinke:

  • 2 komada jaja
  • 150 gr brašna od heljde
  • 300 gr pšeničnog brašna
  • 4,5 dcl mleka
  • 4,5 dcl gazirane vode
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 300 gr sira
  • 1 čaša kisele pavlake (180 gr)
  • 2 komada jaja

Za prženje palačinaka:

  • 10 kašičica ulja
  1. Zamesiti testo za palačinke. U posudu staviti 2 jaja, dodati so, mleko, pšenično i heljdino brašno. Dodati gaziranu vodu i umutiti da masa bude ujednačene. Masa treba da je malo gušća nego za obične palačinke. Ostaviti da stane 15 minuta pa pržiti palačinke. Od ove količine testa izadje 10 palačinaka veličine prečnika 22 cm.
    U tiganj staviti 1 kašičicu ulja, kad se zagreje staviti 1 kutlaču testa i pržiti sa jedne i druge strane. Za prženje svake palačinke koristiti 1 kašičicu ulja. Pržene palačinke filovati.
  2. Napraviti fil.
    Sir isitniti dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Dobro izmešati.
    Staviti 1 palačinku ( posuda u kojoj ćemo filovati palačinke da bude iste veličine kao palačinke), premazati sa 1 kašikom fila ( ne ravna nego punija kašika), opet palačinka fil i tako redom.
    Kad stavimo zadnju palačinku iseći unakrst na trouglove. Premazati sa 1 kašikom preostalog fila.
    Tako složenu heljdopitu peći na 200 stepeni 30 minuta da dobije zlatno braon boju.
  3. Ako spremamo heljdopitu od duplo veće mase testa, tada je veća i posuda za filovanje palačinaka. Tada heljdopitu iseći na kocke pa peći.
  4. Heljda u cvetu.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More