Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Heljdopita – Dana Drobnjak

1

Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prođe bez ovoj specijaliteta, koje se služi kao predjelo.

Heljdopita se pravi  od palačinaka  filovane sa sirom, kajmakom i jajima. Za filovanje ove pite koristim masni sir sa Zlatara, koji daje ovoj piti poseban ukus.

Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Heljdopita – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Dana Drobnjak, blog Danina kuhinja >>>

Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online

Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prođe bez ovoj specijaliteta, koje se služi kao predjelo.
Obrok Predjelo
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 1 hour 30 minutes
Ukupno vreme 1 hour 45 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

Za palačinke:

  • 2 komada jaja
  • 150 gr brašna od heljde
  • 300 gr pšeničnog brašna
  • 4,5 dcl mleka
  • 4,5 dcl gazirane vode
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 300 gr sira
  • 1 čaša kisele pavlake 180 gr
  • 2 komada jaja

Za prženje palačinaka:

  • 10 kašičica ulja

Uputstvo za pripremu

  1. Zamesiti testo za palačinke. U posudu staviti 2 jaja, dodati so, mleko, pšenično i heljdino brašno. Dodati gaziranu vodu i umutiti da masa bude ujednačene. Masa treba da je malo gušća nego za obične palačinke. Ostaviti da stane 15 minuta pa pržiti palačinke. Od ove količine testa izadje 10 palačinaka veličine prečnika 22 cm. U tiganj staviti 1 kašičicu ulja, kad se zagreje staviti 1 kutlaču testa i pržiti sa jedne i druge strane. Za prženje svake palačinke koristiti 1 kašičicu ulja. Pržene palačinke filovati.
    Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
  2. Napraviti fil. Sir isitniti dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Dobro izmešati. Staviti 1 palačinku ( posuda u kojoj ćemo filovati palačinke da bude iste veličine kao palačinke), premazati sa 1 kašikom fila ( ne ravna nego punija kašika), opet palačinka fil i tako redom. Kad stavimo zadnju palačinku iseći unakrst na trouglove. Premazati sa 1 kašikom preostalog fila. Tako složenu heljdopitu peći na 200 stepeni 30 minuta da dobije zlatno braon boju.
  3. Ako spremamo heljdopitu od duplo veće mase testa, tada je veća i posuda za filovanje palačinaka. Tada heljdopitu iseći na kocke pa peći.
    Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
  4. Heljda u cvetu.
    Heljdopita - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

1 Komentar
  1. Javorka Filipović kaže

    Odavno je nisam pravila, a tako je volimo 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.