Hleb sa crnim dudom – najkineskija biljka je sang, dud ili murva, a kod nas je došla putem svile.
Mi smo bili vrlo daleko od svile i kadife kad je pre 4000 godina carica Huang-Ti podučavala svoje podanike kako se gaje svilene bube, ali je vremenom svila ipak stigla, a s njom i dud.
Dud se sadi duž puteva, po parkovima, ivicama parcela, oko vinograda, po dvorištima. Ovo drvo je zaštitni znak vojvođanskih salaša i tradicionalnih seoskih dvorišta u većem delu Srbije. Doživi do 250 godina starosti .
Žalosno je videti, kako dudovi opadaju a niko ih ne sakuplja. A od duda možete napraviti štošta.
Kolače, pekmez, pitu, već po vašoj mašti i volji.
Ja sam ovoga puta odlučila da napravim nešto neobično hleb sa crnim dudom. Crni dud nije mnogo sladak. Pa da počnem sa pravljenjem.
Moj sin Petar bi rekao: “Bože, mama, ko je još pravio hleb sa dudom, na šta će to ličiti? Šta sve tebi neće pasti na pamet.”
Ja nikada nisam znala da napravim nešto malo, počela sam sa kilogram brašna, bilo je malo, pa sam još dodavala. Na kraju sam ispekla dva hleba. Ja ću ga napraviti pa ćemo videti krajnji rezultat.
Hleb sa crnim dudom, sastojci:
- 1 kg brašna,
- pola litre mlake vode,
- pola kašičice šećera,
- 20 g svežeg kvasca,
- 1 kašičica soli i
- 3 šake dudova (ja sam dodala crne dudove)
PROČITAJTE JOŠ: TESTIVAL #4 – radionica Kakva je lenja pita sa aronijom? – Nemanja Kosmajac, 05.03.2022. Dom omladine Beograda
Hleb sa crnim dudom, priprema:
- Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite desetak minuta.
- Za to vreme u vangli pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini pa dodajte vodu sa razmućenim kvascem i dudove.
- Zamesite testo, ako je jako retko dodajte još malo brašna.
- Ostavite pokriveno da nadolazi oko 40 minuta.
- Premesite testo i ostavite ga još malo da raste.
- Pospite brašno na radnu površinu, izvadite testo iz vangle pa ga lepo rukom umesite.
- Kad je testo lepo umešeno oblikujte ga po želji u obliku kruga ili vekne.
- Hleb prebacite u pleh ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
- Zasecite nožem na par mesta pa ostavite da raste još oko 30 minuta pre pečenja.
- Rernu uključite na 250° C .
- Tek kad je rerna potpuno zagrejana stavite hleb da se peče.
- Hleb se peče otprilike 40 do 45 minuta na najvišoj temperaruri i još 5 minuta u ugašenoj rerni.
- Kad hleb izvadite iz rerne umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi.
- Kao što sam rekla ja sam ispekla dva hleba.
Prijatno, uživajte u svakom zalogaju.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!