Hleb sa raženim brašnom - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Hleb sa raženim brašnom - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Hleb sa raženim brašnom.

Hleb sa raženim brašnom, sastojci:

  • 1 šolja za belu kafu raženog brašna,
  • 2 šolje za belu kafu belog brašna,
  • ½ šolje za belu kafu heljdinog brašna,
  • ½ šolje za belu kafu kukuruznog griza,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 dl ulja,
  • 1 suvi kvasac,
  • 4 dl mlake vode i
  • 1 kašičica šećera.

Hleb sa raženim brašnom, priprema:

  • U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i kvasac i promešati.
  • Kad kvasc nadođe dodati, brašno raženo, heljdino i belo i kukuruzni griz, koje je pethodno izmešano, dodati so i ulje i zamesiti testo. Testo je lepljivo, pa je potrebno malo dodati brašna da bi se ujednačilo. U posudi ostaviti testo da naraste.
  • Naraslo testo premesiti i staviti u tepsiju, u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa mašću i posuta brašnom.
  • Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.
  • U zagrejanu rernu staviti testo, koje ste prethodno namazali vodom i peći ga oko 25 minuta na 200 stepeni, a potom još 20 minuta na 180 stepeni.
  • Pečen hleb izvaditi iz rerne i umiti ga vodom, pa uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!