Hleb sa raženim brašnom.
Hleb sa raženim brašnom, sastojci:
- 1 šolja za belu kafu raženog brašna,
- 2 šolje za belu kafu belog brašna,
- ½ šolje za belu kafu heljdinog brašna,
- ½ šolje za belu kafu kukuruznog griza,
- 1 kašičica soli,
- 1 dl ulja,
- 1 suvi kvasac,
- 4 dl mlake vode i
- 1 kašičica šećera.
Hleb sa raženim brašnom, priprema:
- U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i kvasac i promešati.
- Kad kvasc nadođe dodati, brašno raženo, heljdino i belo i kukuruzni griz, koje je pethodno izmešano, dodati so i ulje i zamesiti testo. Testo je lepljivo, pa je potrebno malo dodati brašna da bi se ujednačilo. U posudi ostaviti testo da naraste.
- Naraslo testo premesiti i staviti u tepsiju, u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa mašću i posuta brašnom.
- Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.
- U zagrejanu rernu staviti testo, koje ste prethodno namazali vodom i peći ga oko 25 minuta na 200 stepeni, a potom još 20 minuta na 180 stepeni.
- Pečen hleb izvaditi iz rerne i umiti ga vodom, pa uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!