Hleb sa semenkama – za pripremu ovog hleba sam iskombinovala sastojke koje sam imala – suncokret, lan, susam, ovsene pahuljice…
Hleb sa semenkama – Kristina Gašpar
Hleb sa semenkama – za pripremu ovog hleba sam iskombinovala sastojke koje sam imala – suncokret, lan, susam, ovsene pahuljice…
Hleb sa semenkama, sastojci:
- 100 g semenke (suncokreta, lana i susama)
- 2,5 dl voda (mlaka, obične ili gazirane)
- 30 g pšeničnih klica
- 10 g ovsenih pahuljica
- 10 g šećera
- 5 g soli
- 3 g suvog kvasca
- 350 g brašna tip 500
Hleb sa semenkama, priprema:
- Ako vas zbunjuju količine semenki i pahuljica, da znate da su ostatak pojeli “moji” golupčići 😉
- U blenderu (ili štapnim mikserom) sjedinite semenke i vodu – procesirajate, sameljite semenke.
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, dodajte izblendiranu smesu i umesite testo.
Dobro ga upakujte i ostavite da se udvostruči.
Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
Testo premesite, oblikujte hleb, stavite ga u pleh, zasecite po želji i pospite semenkama.
Ostavite ga da se udvostruči. - Pecite ga 30 minuta u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni.
Hleb pripremljen sa mlevenim semenkama ima drugačiju strukturu, ali i ukus u odnosu na hleb koji se priprema sa celim semenkama.Takođe, hleb pripremljen na ovaj način duže ostaje svež.
Svežinu mu daju masnoće iz semenki.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!