Hošaf

Hošaf (za svaku priliku, naročito zimi). O receptu za hošaf (Hoşaf, turski), kompot, pisao je Hilmo Hodžić u knjizi Slatko djetinjstvo.

Potrebno je:

  • suve rezane kruške
  • suve šljive sa košticom
  • šećera po ukusu
Hošaf, Wikipedia, By E4024 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Hošaf, Wikipedia

Priprema:

  • U mlakoj vodi oprati voćke i u 3 litra ključale vode staviti da se kuvaju i ukuvavaju. Kada voćke nabubre do veličine svežeg voća, hošaf je gotov. Dodati šećera po ukusu. Služi se u čašama.

Autor napominje da se hošaf kusao i srkao uz kakvu praznu pitu, a poznato je da su ga u drugim krajevima jeli kao kompot i pili iz lončića. Mnogima se više sviđao sam sok, koji je bio slastan, od raskuvanog voća, koga mnogi nisu ni jeli.

Izvor: Slatko djetinjstvo, Hilmo Hadžić, 1999.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.