Hošaf, Wikipedia, By E4024 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Hošaf, Wikipedia

Hošaf (za svaku priliku, naročito zimi). O receptu za hošaf (Hoşaf, turski), kompot, pisao je Hilmo Hodžić u knjizi Slatko djetinjstvo.

Potrebno je:

  • suve rezane kruške
  • suve šljive sa košticom
  • šećera po ukusu
Hošaf, Wikipedia, By E4024 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Hošaf, Wikipedia

Priprema:

  • U mlakoj vodi oprati voćke i u 3 litra ključale vode staviti da se kuvaju i ukuvavaju. Kada voćke nabubre do veličine svežeg voća, hošaf je gotov. Dodati šećera po ukusu. Služi se u čašama.

Autor napominje da se hošaf kusao i srkao uz kakvu praznu pitu, a poznato je da su ga u drugim krajevima jeli kao kompot i pili iz lončića. Mnogima se više sviđao sam sok, koji je bio slastan, od raskuvanog voća, koga mnogi nisu ni jeli.

Izvor: Slatko djetinjstvo, Hilmo Hadžić, 1999.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.