Integralne američke palačinke bez jaja – u mojoj kući se više vole ove male palačinke tkz. američke nego klasične palačinke. Ove su napravljene od tri vrste brašna ali bez jaja. Moj suprug kaže kako ih obožava jer su mekane i bukvalno se tope u ustima.
Ako ostanu do sutradan, što se nama ne dešava, isto su mekane i dobre za jesti iako su hladne, mada možete da ih podgrejete na teflon tiganju ili u mikrotalasnoj.
Podjednako su dobre i sa slanim i sa slatkim filom.
Mi ih najviše jedemo sa džemovima koje ja spremam bez šećera ili sa sirom koji može da se začini recimo belim lukom, origanom, vlašcem, peršunom ili po želji. Odlične su i sa proprženim povrćem, nešto kao meksička varijanta. Možda će vas zaćuditi zašto u testo ide vanilin šećer a jedu se i u slanoj varijanti.
Verujte da im to da jednu finu notu i ukus, skoro da se ni ne oseti vanila, i dok nisam probala da to može i u slanoj varijanti da se odlično uklopi sa ukusima, mislila sam da je to ne moguće. Probajte i uveriće te se u ono što sam rekla.
Integralne američke palačinke bez jaja – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Integralne američke palačinke bez jaja – u mojoj kući se više vole ove male palačinke tkz. američke nego klasične palačinke. Ove su napravljene od tri vrste brašna ali bez jaja. Moj suprug kaže kako ih obožava jer su mekane i bukvalno se tope u ustima.
Integralne američke palačinke bez jaja, sastojci:
- 1 šolja integralnog heljdinog brašna
- 1 šolja integralnog psenicnog brasna
- 1 šolja integralnog belog kukuruznog brašna
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 0,5 kašičice vanilin secera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sitne morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 šolje tople vode
Integralne američke palačinke bez jaja, priprema:
- U dublji sud staviti sve suve sastojke i promešati.
- Dodati maslinovo ulje i toplu vodu dodavati dok se ne dobije žitka masa koja se lepo razliva a malo gušća nego za klasične palačinke. Ostavite smesu nekih pola sata da odstoji.
- Mali teflonksi tiganj ili kakav imete stavite na ringlu da se zagreje. Temperaturu držite na 6, kod mene ide do 9, i kada se tiganj zagreje prvi put sipajte trun ulja u tiganj.
- Sipajte malom kutlačom smesu na sredinu tiganja i odmah će se formirati mala palačinka.
- Pecite je dok ne počnu da se mali balončići koji se pojave na palačinki otvaraju i tada je okrenite da se zapeče i sa druge strane, nekih pola minuta.
- Postupak ponavljajte dok ne utrošite svu masu za palačinke.
- Palačinke odlažite u tanjir i držite na toplom.
- Poslužite nadevene po vašem ukusu, slano ili slatko. Prijatno!
Savet: Šolju koju sam koristila je zapremine 250 ml.Količina tople vode koja se koristi za pravljenje palačinki, može da bude i više i manje od navedene, ravnajte se po tome da smesa treba da bude malo gušća nego za obične palačinke.
Snežana Knežević
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!