Izbeljivanje jaja je prva faza bojenja jaja u belom vinu. Jaja možete izbeleti bez obzira na to za koji način dekorisanja ste se odlučili. Proces izbeljivanja je vrlo jednostavan. Pisala sam o tome više puta, ali da utvrdimo gradivo. Bitno je da znate da nema potrebe sipati veliku količinu sirćeta. Veća količina sirćeta ne znači da će efekat biti bolji.
![Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu 1 Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/04/izbeljivanje-jaja2.jpg)
Izbeljivanje jaja radim tako što na 10-tak jaja koristim oko 1 dl sirćeta. Jaja iz frižidera prelijte hladnom vodom, da ogrezne, dodajte sirće i 1 kašiku soli. Kuvajte ih na uobičajen način. Pošto jaja treba kuvati u belom vinu da bi se dobio željeni efekat, kada ih izbeljujem, kuvam ih oko dva minuta. Prohlađena jaja istrljam, isperem, vratim u šerpu i prelijem mlakim vinom. (Bitno je da jaja i vino imaju približno istu temperaturu.)
![Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu 2 Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/04/izbeljivanje-jaja.jpg)
Uskršnja jaja farbana u belom vinu (ili crnom) imaju sedefasti sjaj. Možete kombinovati belo i crno vino – dobićete svetliju purpurnu nijansu.
![Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu 3 Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/04/jaja-bojena-u-belom-vinu3.jpg)
U belo vino možete dodati jestive boje (boje za torte i kolače) kako biste dobili neku drugu boju. Na 1/2 l belog vina biće vam dovoljna 1 kesica jestive boje (3g). Izbeljena jaja prelijte vinom u koje ste rastvorili boju i kuvajte ih 10-15 minuta. Ostavite ih da se ohlade u vinu. Izvadite ih i ostavite da se osuše. Izbeljena jaja kuvana u belom vinu dobijaju sedfasti sjaj kada se osuše.
![Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu 4 Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/04/jaja-farbana-u-crnom-i-belom-vinu.jpg)
Vaša uskršnja jaja su sada spremna za dekoraciju (po želji).
![Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu 5 Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/04/jaja-farbana-u-belom-vinu2.jpg)
A ljuska, ona “savršeno ” pukne kada vam jaje ispadne iz ruke. Šare – one su se stvorile same od sebe.
![Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu 6 Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/04/jaja-farbana-u-belom-vinu.jpg)
Moj prvi post na ovu temu (a ujedno i najtraženiji) se nalazi OVDE.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!