Početna Desert

Jafa torta – Jelica Podraščanin

3
0
Jafa torta - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Jafa torta - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Jafa torta.

Jafa torta, sastojci:

Potrebno je za kore:

za jednu koru je potrebno:

  • 5 jaja,
  • 3 kašike šećera,
  • 3 kašike brašna,
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • (isto tako i za drugu koru).

Za beli fil je potrebno:

  • 1l mleka,
  • 2 pudinga od vanile,
  • 2 uvrh kašike brašna,
  • 6 kašika šećera i
  • 250 gr margarina i
  • 200 šećera u prahu.

Za crni fil je potrebno:

  • 200 gr mlevenih oraha,
  • 200 gr šećera u prahu,
  • 125 gr margarina i
  • 3 štangle otopljene čokolade sa malo mleka.

Potrebno je još

  • sok od narandže i
  • 3 kutije jafa keksa od 150 gr i
  • dva šlaga.

PROČITAJ JOŠ: Pita sa bundevom i dunjama – Gvozdena Živković

Jafa torta, priprema:

  • Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg pa dodati šećer i ponovo umutiti u čvrst sneg u koji žumanca i varjačom izmešati.
  • Dodati mlevene orahe i brašno pa polako izmešati u homogenu masu.
  • Uzeti đuveče ili modlu za tortu namazati sa masti i posuti sa brašnom  ili staviti pek papir i usuti pripremljenu masu za koru.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni koju smanjiš na 180 sepeni kada staviš koru da se peče. Peći koko 25 minuta i izvaditi na pek papir da se hladi.
  • Na isti način ispeći i drugu koru.
  • Kada se kore ohlade preseći ih na dva dela  tako da se dobiju 4 kore.
  • Skuvati beli fil tako što se u posudu uspu dva pudinga od vanile, doda brašno i šećer i izmeša a potom se doda malo mleka oko 10 kašika i umuti se.
  • Preostalo mleko staviti da provri i sipati razmućeni puding i kuvati par minuta.
  • Puding ostaviti da se potpuno ohladi povremeno mešati da se  ne uhvati  korica.
  • Dok se puding hladi, pripremiti crni fil tako što se umuti pola margarina i šećer u prahu. Dodaju se orasi, izmešaju, a potom i otopljena čokolada se u to umeša.
  • Za beli fil umutiti margarin i šećer u prahu i dodati ohlađen puding i sve mikserom dobro umutiti.
  • Na tacnu staviti jednu koru i preazati je sa belim filom preko koje se ređa jafa keks umočen delom koji nema čokoladu u sok od narandže da prekrije celu koru a potom ponovo premazati beli fil.
  • Staviti drugu koru pa je premazati sa polovinom crnog fila.
  • Zatim staviti treću koru i premazati belim filom i poređati jafa keksom umočenim u sok od narandže i ponovo premazati belim filom.
  • Staviti četvrtu  koru i premazati je odgore i okolo celu tortu sa filom dobijenim kad se spojio  ostatatak belog i crnog fila ili umutiti 2 šlaga prema uputstvu sa kesice i premazaati celu tortu.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!