Jafa torta.
Jafa torta, sastojci:
Potrebno je za kore:
za jednu koru je potrebno:
- 5 jaja,
- 3 kašike šećera,
- 3 kašike brašna,
- 6 kašika mlevenih oraha
- (isto tako i za drugu koru).
Za beli fil je potrebno:
- 1l mleka,
- 2 pudinga od vanile,
- 2 uvrh kašike brašna,
- 6 kašika šećera i
- 250 gr margarina i
- 200 šećera u prahu.
Za crni fil je potrebno:
- 200 gr mlevenih oraha,
- 200 gr šećera u prahu,
- 125 gr margarina i
- 3 štangle otopljene čokolade sa malo mleka.
Potrebno je još
- sok od narandže i
- 3 kutije jafa keksa od 150 gr i
- dva šlaga.
PROČITAJ JOŠ: Pita sa bundevom i dunjama – Gvozdena Živković
Jafa torta, priprema:
- Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg pa dodati šećer i ponovo umutiti u čvrst sneg u koji žumanca i varjačom izmešati.
- Dodati mlevene orahe i brašno pa polako izmešati u homogenu masu.
- Uzeti đuveče ili modlu za tortu namazati sa masti i posuti sa brašnom ili staviti pek papir i usuti pripremljenu masu za koru.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni koju smanjiš na 180 sepeni kada staviš koru da se peče. Peći koko 25 minuta i izvaditi na pek papir da se hladi.
- Na isti način ispeći i drugu koru.
- Kada se kore ohlade preseći ih na dva dela tako da se dobiju 4 kore.
- Skuvati beli fil tako što se u posudu uspu dva pudinga od vanile, doda brašno i šećer i izmeša a potom se doda malo mleka oko 10 kašika i umuti se.
- Preostalo mleko staviti da provri i sipati razmućeni puding i kuvati par minuta.
- Puding ostaviti da se potpuno ohladi povremeno mešati da se ne uhvati korica.
- Dok se puding hladi, pripremiti crni fil tako što se umuti pola margarina i šećer u prahu. Dodaju se orasi, izmešaju, a potom i otopljena čokolada se u to umeša.
- Za beli fil umutiti margarin i šećer u prahu i dodati ohlađen puding i sve mikserom dobro umutiti.
- Na tacnu staviti jednu koru i preazati je sa belim filom preko koje se ređa jafa keks umočen delom koji nema čokoladu u sok od narandže da prekrije celu koru a potom ponovo premazati beli fil.
- Staviti drugu koru pa je premazati sa polovinom crnog fila.
- Zatim staviti treću koru i premazati belim filom i poređati jafa keksom umočenim u sok od narandže i ponovo premazati belim filom.
- Staviti četvrtu koru i premazati je odgore i okolo celu tortu sa filom dobijenim kad se spojio ostatatak belog i crnog fila ili umutiti 2 šlaga prema uputstvu sa kesice i premazaati celu tortu.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!