Jafa torta – Jelica Podraščanin

Jafa torta.

Jafa torta, sastojci:

Potrebno je za kore:

za jednu koru je potrebno:

  • 5 jaja,
  • 3 kašike šećera,
  • 3 kašike brašna,
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • (isto tako i za drugu koru).

Za beli fil je potrebno:

  • 1l mleka,
  • 2 pudinga od vanile,
  • 2 uvrh kašike brašna,
  • 6 kašika šećera i
  • 250 gr margarina i
  • 200 šećera u prahu.

Za crni fil je potrebno:

  • 200 gr mlevenih oraha,
  • 200 gr šećera u prahu,
  • 125 gr margarina i
  • 3 štangle otopljene čokolade sa malo mleka.

Potrebno je još

  • sok od narandže i
  • 3 kutije jafa keksa od 150 gr i
  • dva šlaga.

PROČITAJ JOŠ: Pita sa bundevom i dunjama – Gvozdena Živković

Jafa torta, priprema:

  • Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg pa dodati šećer i ponovo umutiti u čvrst sneg u koji žumanca i varjačom izmešati.
  • Dodati mlevene orahe i brašno pa polako izmešati u homogenu masu.
  • Uzeti đuveče ili modlu za tortu namazati sa masti i posuti sa brašnom  ili staviti pek papir i usuti pripremljenu masu za koru.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni koju smanjiš na 180 sepeni kada staviš koru da se peče. Peći koko 25 minuta i izvaditi na pek papir da se hladi.
  • Na isti način ispeći i drugu koru.
  • Kada se kore ohlade preseći ih na dva dela  tako da se dobiju 4 kore.
  • Skuvati beli fil tako što se u posudu uspu dva pudinga od vanile, doda brašno i šećer i izmeša a potom se doda malo mleka oko 10 kašika i umuti se.
  • Preostalo mleko staviti da provri i sipati razmućeni puding i kuvati par minuta.
  • Puding ostaviti da se potpuno ohladi povremeno mešati da se  ne uhvati  korica.
  • Dok se puding hladi, pripremiti crni fil tako što se umuti pola margarina i šećer u prahu. Dodaju se orasi, izmešaju, a potom i otopljena čokolada se u to umeša.
  • Za beli fil umutiti margarin i šećer u prahu i dodati ohlađen puding i sve mikserom dobro umutiti.
  • Na tacnu staviti jednu koru i preazati je sa belim filom preko koje se ređa jafa keks umočen delom koji nema čokoladu u sok od narandže da prekrije celu koru a potom ponovo premazati beli fil.
  • Staviti drugu koru pa je premazati sa polovinom crnog fila.
  • Zatim staviti treću koru i premazati belim filom i poređati jafa keksom umočenim u sok od narandže i ponovo premazati belim filom.
  • Staviti četvrtu  koru i premazati je odgore i okolo celu tortu sa filom dobijenim kad se spojio  ostatatak belog i crnog fila ili umutiti 2 šlaga prema uputstvu sa kesice i premazaati celu tortu.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Jafa torta – Jelica Podraščanin

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.