Jaja s raspuklim pasuljem, čeri paradajzom i tostom s rikotom – moćni beli pasulj odličan je izvor proteina, bogat je vlaknima i ima visok sadržaj vitamina C, kao i magnezijuma, mineralne materije koja omogućava pravilno funkcionisanje mišića. (izvod iz knjige Superhrana za svaki dan, Džejmi Oliver, Vulkan izdavaštvo)

Jaja s raspuklim pasuljem, čeri paradajzom i tostom s rikotom – Džejmi Oliver – Recepti i Kuvar online
Jaja s raspuklim pasuljem, čeri paradajzom i tostom s rikotom – Džejmi Oliver
Jaja s raspuklim pasuljem, čeri paradajzom i tostom s rikotom – moćni beli pasulj odličan je izvor proteina, bogat je vlaknima i ima visok sadržaj vitamina C, kao i magnezijuma, mineralne materije koja omogućava pravilno funkcionisanje mišića. (izvod iz knjige Superhrana za svaki dan, Džejmi Oliver, Vulkan izdavaštvo)
- 250 g čeri paradajza (različitih boja)
- 0,5 komad limuna
- ekstradevičansko maslinovo ulje
- 4 grančice svežeg bosiljka
- 1 konzerva belog pasulja (400 gr)
- 1 prstohvat semenki komorača (veći prstohvat)
- 2 komada jaja (većih)
- 2 parčeta integralnog hleba sa semenkama
- 2 kašičice rikote (pune)
- gusto balzamiko sirće (po želji)
- ljuti čili sos (po želji)
- Isecite paradajz napola, stavite u činiju i pomešajte s limunovim sokom, 1 kašikom ulja i prstohvatom morske soli. Odvojte i iscepkajte listove bosiljka (manje listove sačuvajte za garniranje), ubacite u činiju s paradajzom i ostavite nekoliko minuta da odstoji.
- U međuvremenu stavite veliki tiganj s nelepljivim dnom na jaku vatru. Ocedite pasulj i ubacite ga u zagrejani tiganj zajedno sa semenkama komorača i prstohvatom crnog bibera. Ostavite 5 minuta i povremeno protresite – pasulj treba da se lepo isprži i da mu se kožica raspukne. Sipajte u tiganj odstojali paradajz i 100 ml vode, začinite, pa ostavite da ključa 1 minut. Razbijte jedno jaje u jedan kraj tiganja, a drugo u drugi, pa prekrijte poklopcem, tanjirom ili aluminijumskom folijom, smanjite na srednje tihu vatru i krčkajte 3–4 minuta, ako želite da jaja budu rovita, ili duže, ako želite da budu tvrđa. Za to vreme tostirajte hleb.
- Podelite rikotu na dva dela i premažite vrele tostove, pa poslužite uz jaja s pasuljem. Pospite sačuvanim listićima bosiljka i navalite. Možete na kraju preliti i s malo balzamika i/ili ljutog čili sosa. Divno.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!