Jogurt u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Jogurt u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Jogurt u bebinoj ishrani

Jogurt je ukusna poslastica za vašu bebu koja se najčešće dobija od kravljeg mleka, iako postoje različite varijacije (i od zemlje u kojoj se nalazite) pa može biti od kozjeg, bufala, ovčijeg pa čak i od mleka kamile. Jogurt  u bebinoj ishrani možete gotovo odmah uvrstiti i njegovo obilje kalcijumom je korisno za vašu bebu.

Šta sadrži jogurt?

Punomasni jogurt sadrži vitamin A, B6, B12 i D, kao i minerale kalcijuma, tiamina, magnezijuma, fosfora.

Jogurt je, takođe, bogat proteinima koji zbog načina dobijanja je blag za stomačiće vaših beba.

Za roditelje koji već imaju u porodici nasledne alergije i netoleranciju na mlečne proizvode, pažljivo davati i uvoditi jogurt i kasnije druge mlečne proizvode. Jogurt može da izazove alergijske reakcije kod beba i javlja se u proseku kod oko 3%  beba. Simptomi koji se javljaju su: diareja, povraćanje, iritiranost, naticanje i osip po koži.

Kada treba uvesti jogurt bebama?

Iako neki pedijatri zagovaraju da bebama možemo dati jogurt odmah nakon uvođenja čvrste hrane, većina će ipak predložiti da to bude period između 7. do 10. meseca života. Punomasni jogurt je najzdraviji za vašu bebu, jer sadrži najviše hranljivih materija, jer bebe trebaju masti za svoj razvoj u ovom periodu.

Zašto su jogurt i sir dozvoljeni pre navršene prve godine života?

Jogurt i sir, pa samim tim i kefir su specifični kada ih uvodite u ishranu beba iako su mlečeni proizvodi. Jedan od glavnih razloga koji se navodi je to što majčino ili adaptirano mleko neće biti zamenjeno jogurtom ili sirom, a ranija upotreba mlečnih proizvoda u velikoj količini neće biti zdrava za vašu bebu. A drugi razlog koji se navodi je laktoza, koja je ipak ublažena kod jogurta i sira jer proteini su ili uklonjeni ili umanjeni. Treće je da proces pravljenja jogurta omogućava lakše varenje vašoj bebi. Kroz studije se pokazalo da mnogi ljudi koji su osetljivi na laktozu iz mleka, nemaju reakciju na sir i jogurt.

Jogurt u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Jogurt u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Šta mogu da mešam sa jogurtom za svoju bebu?

Ukoliko ste bebi već uveli svo voće i povrće, možete u neka jela povremeno dodavati jogurt. Nema potrebe da kupujete jogurt koji je već umešan sa voćem ili nekim sličnim kombinacijama, kupite običan punomasni jogurt i dodajte ga po želji u jela koja već spremate ili pak iz čaše po par gutljaja.

Evo nekoliko predloga:

  • Jogurt sa pireom od jabuke i malo cimeta
  • Jogurt i borovnice
  • Jogurt sa breskvama i bananama
  • Jogurt sa pšeničnim klicama ili drugim žitaricama
  • Jogurt i avokado
  • Jogurt blendiran sa voćem i vodom da biste dobili “smoothie” (samo ono voće koje kada je blendirano može da prođe kroz otvor čaše ili flašice vase bebe, ako ne onda dajte na čašicu po par gutljaja)
  • Jogurt sa crvenim slatkim krompirom i cimetom
  • Jogurt sa boranijom i kruškama
  • Jogurt pomešan sa šargarepom i breskvama

Jogurt sadrži šećer tj. laktozu i ne treba ga dodavati naknadno. Radije dodajte malo vanile, cimeta ili sličnih začina nego šećer i med.

Ana Vuletić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!