Sajam Etno hrana i piće - Recepti i Kuvar online
Sajam Etno hrana i piće - Recepti i Kuvar online

U Hali 3 na Beogradskom sajmu juče je otvoren sajam Etno hrana i piće. Posetiocima se predstavlja 300 izlagača iz zemlje i inostranstva sa više od hiljadu različitih tradicionalnih proizvoda.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjaić je otvorio Sajam i najavio da će biti donet pravilnik o načinu pripremanja tradicionalnih jela. ”Za sledeću godinu država je pripremila značajne subvencije za sve one koji se bave očuvanjem tradicije u pripremanju hrane” kazao je Krnjaić.

Tradicionalna hrana sve više dobija na značaju posebno u pristupanju Srbije EU jer može da bude konkurentna i na inostranim tržištima zahvaljujući pre svega svom kvalitetu. Za rebrendiranje Srbije proces koji je u toku dobar korak je i Sajam etno hrane i pića, kao i za male proizvođače iz ruralnih sredina kojima želimo da damo podršku”, istakao je Raketić.

Predsednik Zadružnog saveza Beograda, Velimir Radojević ocenio je “da je ovakav Sajam potreban Beogradu i Srbiji”, jer omogućava poljoprivrednim proizvođačima da brže izađu na tržište i pronađu kanale prodaje. Radojević je najavio da će na štandu Privredne komore Beograda biti predstavljeno oko 30 domaćih izlagača, a da su gosti komore Banja Luke i Bijeljine koje će predstaviti još desetak proizvođača tradicionalne hrane Republike Srpske.

Gradski sekretar za privredu Tijana Maljković najavila je da će Grad podržati razvoj poljoprivrede jer je u njoj budućnost Beograda i okolnih opština. “Pripremili smo edukativne radionice, a u saradnji sa Gradskim pijacama predsstavićemo proizvođače sa teritorije Grada, kazala je Maljković.

Direktor javnog preduzeća Gradske pijace, Ivan Sočo, rekao je da ove godine na Sajmu etno hrane i pića prvi put učestvuje 15 poljoprivrednih proizvođača sa beogradskih pijaca. Ovo je promocija srpske tradicije i zdrave ishranekroz dva projekta: “Karavani kroz pijace grada” i “Ja znam ko proizvodi moju hranu”, naveo je Sočo.

Pored proizvođača hrane, na Sajmu etno hrane i pića predstaviće se nekoliko proizvođača opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda, osiguravajuće društvo i banka. Za učesnike i posetioce Sajma posebno je značajan nastup renomirane laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane.

Osnovna poslovna ideja ove sajamske manifestacije sadržana je u  sloganu – “Utemeljenje robne marke etno proizvoda”, a druga ekskluzivna promocija brojnih tradicionalnih proizvoda kao dela turističke ponude. To podrazumeva povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, poput leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa i drugih kojima je potreban sistemski stimulans kako bi  postali brend i profitabilan izvozni artikal, kazao je Gavrilo Veselinović iz Saveta sajma etno hrane i pića.

Pokrovitelji i suorganizatori Sajma koji obeležava značajan jubilej su Ministratsvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Skupština Grada, Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda, a po prvi put će se predstaviti i novoformirani Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“ sa svojim članicama.

Posetioci Sajma imaju priliku da pazare ajvar po ceni od 450 do 500 din po tegli, “peglana” kobasica je 3.500 din/kg, kilogram pihtija košta 300 din. Sajam Etno hrana i piće će biti otvoren od 10 do 19 časova, a u petak, 30. novembra, od 10 do 17 časova.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!