Najbolja gibanica Srbije – Gibanica Snežane Knežević

NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – SNEŽANA KNEŽEVIĆ. Za najbolju gibanicu Srbije izabran je recept Snežane Knežević, i svečano proglašen u emisiji RTS Šarenica, 25.02.2024.

U desetom, jubilarnom izboru za najbolji tradicionalni recept 2023. godine, za najbolju gibanicu Srbije, učestvovalo je preko 40 recepata.

U finale je ušlo najboljih 5 recepata za gibanicu:

  1. Snežana Knežević, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-snezana-knezevic/
  2. Vesna Pavlović, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-vesna-pavlovic/
  3. Verica Poznanović, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-verica-poznanovic/
  4. Milica Živković, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-milica-zivkovic/
  5. Snežana Vunjerović, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-snezana-vunjerovic/

Žiri je radio u sastavu: dr Biljana Đorđević, predsednica, Jelena Rupnik, članica, Danijela Paracki, članica i Dragana Ilić, članica.

NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE, RECEPT – SNEŽANA KNEŽEVIĆ

Volim gibanicu spremljenu na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama.

Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt.

Priprema sa pečenjem: oko 90 minuta
Za 12-16 parčića

Gibanica, sastojci:

  • 500 g kora za pitu (16 listova)

Za fil:

  • 500 g tikvice pečene
  • 500 g sira urda
  • 3 dl kisele pavlake 20% masnoće
  • 7 komada jaja
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • po ukusu sitna morska so
  • 1 kesica za pecivo
  • 2 kašike suvog ili svežeg vlašca

Za preliv:

  • 2 dl mleka
  • 2 komada jaja
  • 0,5 dl maslinovog ulja

Gibanica, priprema:

  • Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 minuta da se propeku i omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.
  • U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.
  • Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35×20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.
  • Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.
  • Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelijem odozgo.
  • Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.
  • Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
  • Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
  • Prijatno i uživajte!

Snežana Knežević

ČESTITAMO!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Najbolja gibanica Srbije – Gibanica Snežane Knežević

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.