Vreme je slava, a uskoro počinje i Božićni post, pravo vreme da svoju trpezu obogatite nekim novim predjelom. Može to biti deo slavskog posluženja, a možete i svoje ukućane obradovati. Ovog puta sam odabrala 2 topla i 2 hladna posna predjela.
ZAPEČENI ŠAMPINJONI

Sastojci:
- 500 gr krupnijih šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 0,5 dl ulja
- 100 gr biljnog kačkavalja
- po želji biljni začin, biber i peršunov list
Priprema:
- Šampinjone očistiti i odvojiti drške od šeširića.
- Na ulju propržiti luk i sitno iseckane drške i začiniti po želji.
- Pleh malo namazati uljem, poslagati šampinjone i napuniti svaki otvor na šeširiću nadevom.
- Peći u rerni na 250 stepeni 30 minuta.
- Izvaditi iz rerne i preko svakog šeširića staviti narendan kačkavalj, vratiti u rernu i zapeći oko 5 minuta.
POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA

Sastojci :
- 500 g kora za pitu
- 400 g šampinjona
- 1 praziluk
- malo ulja
- po želji biber, so ili biljni začin
- 100 g posnog biljnog kačkavalja
Preliv:
- 1 dl vode
- 1 dl ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
- Oprane, očišćene i iseckane šampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.
- Začiniti po ukusu, skloniti sa ringle i umešati 100 g narendanog biljnog kačkavalja.
- Pripremiti preliv tako što ćete prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prašak za pecivo.
- Podmazati pleh uljem i slagati pitu, praviti trouglove: svaku koru poprskati prelivom, saviti na pola, poprskati i opet presaviti na pola. Dobićete dugu traku na čijem kraju stavite kašiku fila i savijati po ivicama da se dobije trougao.
- Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeći pitu da bude rumena.
- Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.
BRZA SALATA OD KROMPIRA

Sastojci:
- 3-4 srednja krompira
- 1 konzerva tunjevine
- 100 g kiselih krastavaca
- 2 kisele šargarepe (iz turšije)
- po ukusu so i biber
- po želji crveni luk ili praziluk
Priprema:
- Krompir skuvati u ljusci, očistiti ga, izgnječiti na grubo.
- Tunjevinu ocediti od ulja, ili možete i njega staviti, i sve to sjediniti. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Dodati sitno iseckane kisele krastavce, šargarepu i luk, sve dobro promešati i servirati rashladjeno.
POSNA RUSKA SALATA

Sastojci za salatu:
- 500 g kuvane ribe bez kostiju (som, oslić)
- 500 g barene mešavine za rusku salatu
- 5 komada kiselih krastavaca
Sastojci za posni majonez:
- 1/2 l vode
- 1 kašika biljnog začina
- 3 kašike gustina (30g)
- 1 dl ulja
- 1/2 limuna – sok
- 2 kašičice senfa
Priprema:
- Ribu skuvati i očistiti od kostiju te je iseckati na sitnije komade.
- Povrće skuvati i prohladiti.
- Krastavce sitno iseckati i sjediniti sa prethodnim sastojcima.
- Po želji posoliti.
- Staviti vodu da se kuva sa biljnim začinom.
- Kad proključa, vodom se preliju 3 kašike gustina i vrati se na ringlu da se kuva dok se ne zgusne smesa. Ovo se ovako radi da se ne bi stvorile grudvice.
- Kad se masa zgusne skloniti sa ringle i mutiti mikserom uz dodavanje kap po kap ulja.
- Dodati sok od limuna i senf i sve dobro sjediniti.
- Ovim majonezom preliti povrće i ribu, sve dobro sjediniti i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!