Posna predjela

Vreme je slava, a uskoro počinje i Božićni post, pravo vreme da svoju trpezu obogatite nekim novim predjelom. Može to biti deo slavskog posluženja, a možete i svoje ukućane obradovati. Ovog puta sam odabrala 2 topla i 2 hladna posna predjela.

 

ZAPEČENI ŠAMPINJONI

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 500 gr krupnijih šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 0,5 dl ulja
  • 100 gr biljnog kačkavalja
  • po želji biljni začin, biber i peršunov list

Priprema:

  • Šampinjone očistiti i odvojiti drške od šeširića.
  • Na ulju propržiti luk i sitno iseckane drške i začiniti po želji.
  • Pleh malo namazati uljem, poslagati šampinjone i napuniti svaki otvor na šeširiću nadevom.
  • Peći u rerni na 250 stepeni 30 minuta.
  • Izvaditi iz rerne i preko svakog šeširića staviti narendan kačkavalj, vratiti u rernu i zapeći oko 5 minuta.

POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci :

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • malo ulja
  • po želji biber, so ili biljni začin
  • 100 g posnog biljnog kačkavalja

Preliv:

  • 1 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

  • Oprane, očišćene i iseckane šampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.
  • Začiniti po ukusu, skloniti sa ringle i umešati 100 g narendanog biljnog kačkavalja.
  • Pripremiti preliv tako što ćete prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prašak za pecivo.
  • Podmazati pleh uljem i slagati pitu, praviti trouglove: svaku koru poprskati prelivom, saviti na pola, poprskati i opet presaviti na pola. Dobićete dugu traku na čijem kraju stavite kašiku fila i savijati po ivicama da se dobije trougao.
  • Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeći pitu da bude rumena.
  • Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.

BRZA SALATA OD KROMPIRA

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 3-4 srednja krompira
  • 1 konzerva tunjevine
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 2 kisele šargarepe (iz turšije)
  • po ukusu so i biber
  • po želji crveni luk ili praziluk

Priprema:

  • Krompir skuvati u ljusci, očistiti ga, izgnječiti na grubo.
  • Tunjevinu ocediti od ulja, ili možete i njega staviti, i sve to sjediniti. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
  • Dodati sitno iseckane kisele krastavce, šargarepu i luk, sve dobro promešati i servirati rashladjeno.

POSNA RUSKA SALATA

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci za salatu:

  • 500 g kuvane ribe bez kostiju (som, oslić)
  • 500 g barene mešavine za rusku salatu
  • 5 komada kiselih krastavaca

Sastojci za posni majonez:

  • 1/2 l vode
  • 1 kašika biljnog začina
  • 3 kašike gustina (30g)
  • 1 dl ulja
  • 1/2 limuna – sok
  • 2 kašičice senfa

Priprema:

  • Ribu skuvati i očistiti od kostiju te je iseckati na sitnije komade.
  • Povrće skuvati i prohladiti.
  • Krastavce sitno iseckati i sjediniti sa prethodnim sastojcima.
  • Po želji posoliti.
  • Staviti vodu da se kuva sa biljnim začinom.
  • Kad proključa, vodom se preliju 3 kašike gustina i vrati se na ringlu da se kuva dok se ne zgusne smesa. Ovo se ovako radi da se ne bi stvorile grudvice.
  • Kad se masa zgusne skloniti sa ringle i mutiti mikserom uz dodavanje kap po kap ulja.
  • Dodati sok od limuna i senf i sve dobro sjediniti.
  • Ovim majonezom preliti povrće i ribu, sve dobro sjediniti i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.