Kako mi je hrono ishrana pomogla - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Kako mi je hrono ishrana pomogla - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online

Hrono ishrana kao dijeta i pomoć kod poboljšanja zdravstvenog statusa

Veoma često se postavlja pitanje: “Da li hrono ishrana može da da rezultate kod starijih i bolesnih osoba? ” Naravno je da može i ja sam to dokazala sopstvenim primerom! Rezultati nisu samo u gubljenju kilograma, nego i u poboljšanju zdravlja.

Kada sam počela sa hrono ishranom, tada je već bilo 6 meseci kako sam nastradala u saobraćajnoj nesreći. Zbog teške povrede stopala i komplikovane operacije, tek sam tada počela da se pomalo krećem po stanu, uz korišćenje vazdušne čizme. Od detinjstva imam visok krvni pritisak i izraženu aritmiju srca. Krvna slika mi je bila očajna, a već dva meseca sam imala problema sa oticanjem i zadržavanjem vode u organizmu. Da ne bih više nabrajala sve svoje zdravstvene probleme, i ovo što sam pomenula, bilo je dovoljno da nešto preduzmem i pomognem sebi.

Hrono ishrana mi je bila poznata, još od davnih godina, kada je dr Ana Gifing počela sa radom u Beogradu. Odlučila sam se za hrono ishranu, jer su pravila bila laka i jednostavna, a nema potrebe dugim spremanjem obroka. Trebalo je samo upamtiti kada se koja namirnica jede, u koje doba dana i koje namirnice nikako ne bi trebalo jesti, dok smo u restikciji. Veliku podršku sam imala od strane Hrono centra, jer nisam u mogućnosti da budem pod njihovim nadzorom, pošto ne živim u Srbiji. Kada mi nešto nije bilo jasno, pisala sam njima i oni bi mi odgovarali sa savetima, već u toku istog dana.

Moj prvi dan je počeo 30. decembra i po datumu možete da shvatite koliko su jake bile moja želja i volja da pomognem sebi i to što pre. Taj dan sam započela sa svojim prvim hrono hlebom u lično svojoj verziji. Već posle završenog prvog hrono dana, shvatila sam da se moja ishrana neće puno razlikovati od one pre toga. Za par dana i moji sinovi su se pridružili ovakvom načinu ishrane, tako da je sve bilo lakše i jednostavnije, jer nije trebalo spremati dodatne obroke.

Kada je prošlo tri dana, osetila sam veliko olakšanje, jer sam se oslobodila vode iz tela i mnogo sam lakše disala. Svakog novog dana sam se osećala sve bolje i bolje! Pored svih svojih zdravstvenih problema, ipak sam, posle nedelju dana, znala da sam na pravom putu.

Ne mogu da kažem da nisam imala fizičkih aktivnosti. U to vreme, već sam imala fizioterapije za moje stopalo, tako da sam tri puta nedeljno išla na baš teške vežbe. Jedino što nisam mogla da se uklapam striktno sa vremenom obroka i vremenom fizičke aktivnosti, jer su mi vreme za vežbe određivali – danas za danas. Pored svega toga, dobro sam se držala.

Moj doručak nije nikada bio obilan i nikada se nisam prejedala. Ugljene hidrate (UH) u vidu hleba, mafina, galeta… trudila sam se da pojedem tek toliko da me zasiti do ručka. Inače, uvek imam problem sa UH, jer zbog njih otičem i zadržavam vodu. Slanine, čvarke, pečenice, kobasice…, to sam jela samo ponekad, jer nikada nisam ni bila ljubitelj tih proizvoda, a i slano mi jako smeta, opet zbog mog zdravstvenog stanja. Moj doručak je, uglavnom, bio u vidu nekih namaza, sa svežim salatama ili neka testenina. Kiselo mleko ili mladi sir sam imala za doručak, kad god bi bio dan za mlečno.

Ručak se, apsolutno nije razlikovao, od ručka koje sam imala pre hrono ishrane. Obavezno sam jela neko crveno meso, uz prilog sveže salate ili nekog povrća, termički obrađenog. Nekako sam naizmenično spremala rucak “na kašiku”, ili neko meso sa prilogom.

Večere su prolazile uz sveže salate, omlete, tunu, belo meso… Nikada mnogo, a i nikada mi nije bio problem da pojedem večeru, kao što većina ima takav problem. Bar 3h sam bila budna posle večere, a nekada i duže, jer sam imala užasne probleme sa nesanicom.

Što se tiče vode, pila sam je samo kada sam žedna i uglavnom, to je bilo, približno 1,5 litar, u toku celog dana. Kafu nikada nisam pila, tako da je ni u hrono ishrani nisam koristila. Zbog mojih neodložnih obaveza, nekoliko puta sam imala za ručak bademe, jer nisam mogla drugačije da se organizujem van kuće. Možda zvuči malo, kada se kaže: “šaka badema umesto ručka”, ali, nije malo i zaista nema gladi, posle badema i vode.

Rezultat posle mesec dana hrono ishrane, bio je više nego očigledan. U težini sam izgubila 6,5 kg ali u centimetrima je to bilo mnogo više i izgledalo je kao da sam oslabila bar 10 kg. Do aprila, vaga je pokazivala gubitak od 10 kg, ali je to i dalje izgledalo kao da je mnogo više. Sve do septembra, vaga pokazivala isto, ali su centimetri opadali iz nedelje u nedelju. Moje zdravstveno stanje se mnogo promenilo na bolje, ali najviše mi je bilo drago, što se meni vratila volja i snaga za zivotom. Nisam više bila, svakodnevno, umorna i bezvoljna, a spavanje mi se normalizovalo. Čak sam uspela da se izborim sa strahovima i depresijom, a napadi panike su se sve ređe pojavljivali. Znam da bi moji rezultati bili i bolji da sam mogla da imam pregled u centru kod dr Ane Gifing, jer, ipak, ja imam mnogo zdravstvenih problema.

Kako mi je hrono ishrana pomogla - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Kako mi je hrono ishrana pomogla – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online
Kako mi je hrono ishrana pomogla - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Kako mi je hrono ishrana pomogla – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Najbitnije je od svega, da i u našim godinama i sa mnogim našim zdravstvenim problemima, hrono ishrana ima uspeha i mnogo nam pomaže u rešavanju celokupne zdravstvene situacije.

A ovako je izgledala hrono ishrana u jednom restriktivnom danu:

DORUČAK, hrono ishrana u restrikciji

  • hleb kao mafini
  • namaz od leblebije
  • kuvana govedina
  • paradajz
  • paprika
  • crne maslinke

RUČAK, hrono ishrana u restrikciji

  • bataci iz rerne,
  • dinstane prokulice
  • salata od šargarepe

VEČERA, hrono ishrana u restrikciji

  • tuna sa špagetima od krastavca

Recepti (kliknite na sliku recepta):

Hleb kao mafini - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Hleb kao mafini – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

Leblebija sa pečenom paprikom - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Leblebija sa pečenom paprikom – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

Bataci iz rerne - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Bataci iz rerne – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

Prokelj iz tiganja - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Prokelj iz tiganja – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

Šargarepa salata - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Šargarepa salata – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

Tuna sa špagetima od krastavca - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Tuna sa špagetima od krastavca – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

Jadranka Blažić, blog Kuvajmo hronovski >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO KUHINJA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!