Hrono ishrana dr Ana Gifing by Jadranka Blažić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Hrono ishrana dr Ana Gifing by Jadranka Blažić - Image courtesy of [by foto76] at FreeDigitalPhotos.net

Hrono ishrana

Prvi princip hrononutricije ( hrono ishrana ) osmislio je dr. Alen Delabos, francuski nutricionista, osamdesetih godina dvadesetog veka i on se zasniva na poštovanju zakonitosti prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u našem organizmu. Neki enzimi se više izlučuju ujutro, neki u podne, treći uveče, što znači da se pojedine namirnice spontano lako vare u određeno doba dana, pa ih tada valja i jesti.

PROČITAJ: DR ALEN DELABO PREDSTAVIO KNJIGU HRONO ISHRANA NA FRANCUSKI NAČIN

Hrono ishrana dr Ana Gifing by Jadranka Blažić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Hrono ishrana dr Ana Gifing by Jadranka Blažić – Image courtesy of [by foto76] at FreeDigitalPhotos.net

Dr Gifing nije bila zadovoljna konačnim dobijenim rezultatima, tako da je uz mnoge promene došla do svog ličnog programa koji se primenjuje na pacijentima u Centru još od 2005. godine, a zvanično je registrovan i patentiran 2009. godine, pod nazivom HRONO ISHRANA dr. GIFING. Jedinstven je po tome što pomaže ljudima da dođu do idealne težine, a samim tim i da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

Kako postoji program za gubljenje kilograma, tako isto postoji program i za povećanje telesne mase. Prilagođeno je i za vegetarijansku ishranu, vegane, posnu ishranu, takođe i za decu u razvoju, kao i za trudnice, pa i za sva bolesna stanja.

Razmišljala sam na koji način da vam približim kako zaista izgleda jedan moj HRONO DAN i mislim da je ovo najjednostavniji način.

PROČITAJ: HRONO JELOVNIK ZA JEDAN DAN PO KONCEPTU HRONO ISHRANE DR ALENA DELABOA

Restrikcija traje minimum 28 dana (4 nedelje). To je vreme kada je organizmu dovoljno da se očisti od toksina. Lično, za moj organizam je najbitnije da ga oslobodim od belog sećera, belog brašna i da naučim kada se koje namirnice konzumiraju, u koje doba dana. Za druge je isto jako bitno da u tom periodu nauče u koje vreme da popiju kafu (ja nikad u zivotu nisam pila kafu), koliko i koju vrstu. Da isto tako nauče pušači, kada nikako nije dobro da zapale cigaretu, ako već ne žele da je se odreknu.

Dan počinjem sa čašom mlake vode i malo naceđenog limuna. Pokušavam da ispoštujem fizičku aktivnost od 1/2h. Posle toga, popijem još jednu čašu, ali, biljnog čaja i posle toga počinjem da spremam sebi doručak. Dok spremim doručak i uradim fotografije, prošlo je 1/2h i doručak može da počne. Doručak mora da bude obilan i poželjno je da ima, obavezno, ugljeni hidrat u vidu hleba, koji je po principima HI (hrono ishrane), puter, neko lagano meso ili jaja, i salatica.

Nikako nije dobro da se bude gladan do ručka, i zbog toga je poželjno da doručak bude obilan, jer treba izdržati 5-5,5h bez hrane, a nema nikakvog grickanja između obroka.

Hrono ishrana – doručak – meso i hleb bi trebalo da imate svaki dan za doručak, a mlečno 3-4 puta nedeljno, jaja cela – 8 komada nedeljno, belanca neograničeno. U mlečno spadaju samo kiselo mleko (najbolje sami da ga spremate, jer nije poželjno da u njemu bude sećer, skrob i razni aditivi), mlad sir i mlada mocarela. Moze i kefir, ali vaš, domaći. Ništa drugo, od mlečnog, ne bi trebalo da konzumirate. Hleb i mlečno se konzumira samo za doručak.

Hrono ishrana – ručak moze da bude jako fin i raznovrstan, ako pustite mašti na volju i naučite da kombinujete namirnice. Poželjno je da u jednom obroku bude neko jače crveno meso, povrće sirovo ili kuvano i salata, obavezno. Takođe, trebalo bi da se popije čaj ili čaša vode (nikako hladna iz frizidera) 1/2h pre i posle ručka. Ručak jedite onoliko, koliko mislite da će vam biti dovoljno do večere. Nikako nije dobro da budete gladni između obroka, jer onda telo počne da trosi mišiće, a čuva masti.

Hrono ishrana – večera je jednostavna i lagana, bukvalno bi mogla biti samo reda radi, ali, možete da pojedete količinu, koja vam je potrebna da utolite glad. Neka bude što jednostavnija, jedan lagani protein i neko zeleno, žuto ili belo povrće. Može to da bude belance, belo meso, riba… Za večeru se ne jede ništa od crvenog povrća, jer crveno povrće ima veći GI (glikemijski indeks). Najbolji izbor je, kada uzmete jedan protein i jedno povrće. Nikako ne idete na spavanje odmah posle večere, neka prođe bar 1,5h.

Postizanje rezultata je, naravno, individualno. Sve zavisi od vašeg metabolizma, količine kilograma, koje je potrebno skinuti, vašeg zdravstvenog stanja i mnogih drugih faktora. Sve ide mnogo lakše i brže, ako vas prate u centru dr Gifing.

Jadranka Blažić, blog Varjačom kroz svet (Kuvajmo hronovski)

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO KUHINJA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!