Kako se pravi marmelada? - Recepti i Kuvar online
Kako se pravi marmelada? - Recepti i Kuvar online

Kako se pravi marmelada? Za marmeladu treba pripremiti mnogo finiju kašu nego za pekmez; dakle voćnu masu protisnite kroz posve sitno sito, kako bi marmelada bila gotovo prozirna i bez vidljivih komadića voća.

Za pripremu marmelade preporučljivo je voće koje sadrži želatinozne tvari. To su na prvom mestu jabuke, kajsije, ribizle, šljive, drenjine i drugo. Možete napraviti i mešanu marmeladu – u tom slučaju kaši od jabuka dodajte 2-8 posto kaše drugog voća.

Na čašu voćne kaše dodajte čašu šećera, kuvajte uz neprestano mešanje drvenom kutlačom sve dok se na kutlači izvađenoj iz marmelade ne stvori sloj debeo otprilike 2 centimetra. I u marmelade se mogu stavljati razni mirisi i kiseline. Još vruće sipajte u tegle, površinu izravnajte nožem i stavite na 5-6 minuta u toplu rernu da se na vrhu stvori čvrsta korica.

Izvor: Slatka zimnica, štampano početkom 20. veka, u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.