Kako se pravi marmelada?

Tradicionalni recept za marmeladu

32

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Kako se pravi marmelada? Za marmeladu treba pripremiti mnogo finiju kašu nego za pekmez; dakle voćnu masu protisnite kroz posve sitno sito, kako bi marmelada bila gotovo prozirna i bez vidljivih komadića voća.

Za pripremu marmelade preporučljivo je voće koje sadrži želatinozne tvari. To su na prvom mestu jabuke, kajsije, ribizle, šljive, drenjine i drugo. Možete napraviti i mešanu marmeladu – u tom slučaju kaši od jabuka dodajte 2-8 posto kaše drugog voća.

Na čašu voćne kaše dodajte čašu šećera, kuvajte uz neprestano mešanje drvenom kutlačom sve dok se na kutlači izvađenoj iz marmelade ne stvori sloj debeo otprilike 2 centimetra. I u marmelade se mogu stavljati razni mirisi i kiseline. Još vruće sipajte u tegle, površinu izravnajte nožem i stavite na 5-6 minuta u toplu rernu da se na vrhu stvori čvrsta korica.

Izvor: Slatka zimnica, štampano početkom 20. veka, u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.